12 stycznia 2013

Pierogi z farszem mięsno-warzywnym


Pierogi z farszem mięsno-warzywnym 
Kiedy pytam moich chłopaków co chcieliby zjeść na obiad, odpowiedź zawsze jest jedna „Pierogi!!!”. Lepimy więc pierogi z serem, z wiśniami, z truskawkami, z jagodami… Dziś podam przepis na pierogi z farszem mięsno – warzywnym. Łatwe do wyrobienia i plastyczne ciasto przygotowuję wg przepisu przedstawionego już na blogu tutaj, tak przygotowane ciasto jest delikatne i rozpływające się w ustach:- )

Składniki na farsz:
·       500 g mieszanego mięsa mielonego
·       ½ cebuli
·       ½ pora
·       łyżka oleju
·       1 marchew
·       70 g koncentratu pomidorowego
·       2 łyżki mielonej słodkiej papryki
·       ½ łyżeczki pieprzu
·       ½ łyżeczki soli
·       ½ pęczka natki pietruszki

Dodatkowo:
·       jogurt śródziemnomorski lub kwaśna śmietana
·       czarnuszka

Składniki na pierogi: (około 40 pierożków):
Ciasto pierogowe:
·        280 g mąki pszennej (typ 500)
·        1/4 łyżeczki soli
·        250 ml bardzo gorącej wody
·        30 g masła

Przygotować farsz mięsno warzywny. Cebulę i por pokroić w kostkę i zeszklić na łyzce oleju. Dodać mięso mielone i podsmażać aż się zarumieni. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchew i dodać do mięsa – wymieszać i dusić 2-3 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, mieloną czerwona paprykę, sól i pieprz do smaku. Farsz odstawić i ostudzić. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do wystudzonego farszu – wymieszać.

Przygotować ciasto pierogowe jak w przepisie na pierogi z dynia: mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając składniki łyżką. Wyjąć ciasto na stolnicę i wygniatać rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką. Ciasto włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez 2 - 3 minuty.

Ciasto podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać na placki. Szklanką wyciąć kółka i nakładać po jednej łyżce farszu. Zlepiać dokładnie brzegi i układać pierogi na stolnicy. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do gotującej wody wkładać porcjami pierogi (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i kiedy pierogi wypłyną na powierzchnie gotować jeszcze 1 - 2 minuty. Pierogi wyłowić łyżką cedzakową, ułożyć na talerzu jeden obok drugiego.

Podawać posypane czarnuszką z dodatkiem jogurtu śródziemnomorskiego.

Smacznego:- ) 

Pierogi z farszem mięsno-warzywnym 

Pierogi z farszem mięsno-warzywnym 

2 komentarze :

  1. A wiesz, że nigdy w życiu nie robiłam sama pierogów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pora spróbować domowych pierogów:) i polecam oczywiście ten przepis na ciasto pierogowe:)

      Usuń