Pierogi z farszem mięsno-warzywnym |
Kiedy pytam moich chłopaków co chcieliby zjeść na obiad, odpowiedź zawsze jest jedna „Pierogi!!!”. Lepimy więc pierogi z serem, z wiśniami, z truskawkami, z jagodami… Dziś podam przepis na pierogi z farszem mięsno – warzywnym. Łatwe do wyrobienia i plastyczne ciasto przygotowuję wg przepisu przedstawionego już na blogu tutaj, tak przygotowane ciasto jest delikatne i rozpływające się w ustach:- )
Składniki na farsz:
· 500 g mieszanego mięsa
mielonego
· ½
cebuli
· ½
pora
· łyżka
oleju
· 1
marchew
· 70 g koncentratu pomidorowego
· 2
łyżki mielonej słodkiej papryki
· ½
łyżeczki pieprzu
· ½
łyżeczki soli
· ½
pęczka natki pietruszki
Dodatkowo:
· jogurt
śródziemnomorski lub kwaśna śmietana
· czarnuszka
Składniki na pierogi: (około 40 pierożków):
Ciasto pierogowe:
· 280
g mąki pszennej (typ 500)
· 1/4 łyżeczki soli
· 250 ml bardzo gorącej wody
· 30
g masła
Przygotować farsz mięsno warzywny. Cebulę i por pokroić w
kostkę i zeszklić na łyzce oleju. Dodać mięso mielone i podsmażać aż się
zarumieni. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchew i dodać do mięsa –
wymieszać i dusić 2-3 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, mieloną czerwona
paprykę, sól i pieprz do smaku. Farsz odstawić i ostudzić. Natkę pietruszki
drobno posiekać i dodać do wystudzonego farszu – wymieszać.
Przygotować ciasto pierogowe jak w przepisie na pierogi z dynia: mąkę
przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić,
stopniowo wlewać do mąki, mieszając składniki łyżką. Wyjąć ciasto na stolnicę i
wygniatać rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką.
Ciasto włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut.
Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez 2 - 3 minuty.
Ciasto podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać na
placki. Szklanką wyciąć kółka i nakładać po jednej łyżce farszu. Zlepiać dokładnie
brzegi i układać pierogi na stolnicy. Przykryć ściereczką do czasu gotowania,
aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do gotującej wody wkładać
porcjami pierogi (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do
średniego i kiedy pierogi wypłyną na powierzchnie gotować jeszcze 1 - 2 minuty.
Pierogi wyłowić łyżką cedzakową, ułożyć na talerzu jeden obok drugiego.
Podawać posypane czarnuszką z dodatkiem jogurtu
śródziemnomorskiego.
Smacznego:- )
Pierogi z farszem mięsno-warzywnym |
Pierogi z farszem mięsno-warzywnym |
A wiesz, że nigdy w życiu nie robiłam sama pierogów?
OdpowiedzUsuńpora spróbować domowych pierogów:) i polecam oczywiście ten przepis na ciasto pierogowe:)
Usuń