16 czerwca 2017

Farfalle z indykiem i zielonymi szparagami

Farfalle z indykiem i zielonymi szparagami
Trudno wyobrazić sobie kuchnie bez makaronu. Można z niego stworzyć tysiące dań. Najbardziej cenię sobie, ze takie makaronowe obiady nie dość, ze są smaczne to jeszcze błyskawicznie się je przygotowuje. Lubię domowy  makaron jajeczny, lubię chińskie makarony i oczywiście uwielbiam włoskie. Dziś przepis na wiosenny makaron farfalle z indykiem i zielonymi szparagami. Przyznacie, że brzmi obiecująco :- ) Do przygotowania tego dania użyłam mięsa z udźca indyczego, ale jeśli wolicie możecie zastąpić je filetem z piersi. U mnie znajdziecie makaron kokardki, ale domyślacie się, że pasować tu będą makarony o innych kształtach. Całe danie skąpane jest w skórce i soku pomarańczowym  i obsypane orzeszkami piniowymi co nadaje mu wyjątkowego smaku – wyśmienitości :- ) Przepis ten bierze udział w III edycji konkursu Barilla Cup - zajrzyjcie na stronę i jeśli lubicie gotować makarony koniecznie weźcie udziału w tym wydarzeniu. 
Farfalle z indykiem i zielonymi szparagami

Jak zrobić makaron farfalle z indykiem, zielonymi szparagami z dodatkiem skórki i soku z pomarańczy i orzeszkami piniowymi?

Makaron:
  • 250 g makaronu Barilla Farfalle
Mięso:
  • 200 g mięsa z udźca indyka
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka starta z ½ pomarańczy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oleju
Warzywa:
  • pęczek cienkich zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 -3 gałązki tymianku
  • sok z ½ pomarańczy
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
Do podania:
  • uprażone orzeszki piniowe
  • listki tymianku
Farfalle z indykiem i zielonymi szparagami

Udziec indyka pokroić na niezbyt duże paseczki/kawałki. Mięso oprószyć sola i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać z sokiem pomarańczowym i skórka starta z ½ pomarańczy. Odstawić na pół godziny do lodówki.

Zielone szparagi omyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić je ukośnie na około trzy centymetrowe kawałki. Szalotki pokroić w piórka, a czosnek w cienkie plasterki.

Zagotować wodę, osolić i ugotować farfalle zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kiedy gotuje się makaron, przygotować sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucić zamarynowane mięso, smażyć, aż odparuje cały płyn, a indyk się lekko zarumieni. Dodać szalotkę i czosnek, podsmażać około jednej minuty, aż cebula się zeszkli. Wrzucić szparagi i łyżkę masła i listki świeżego tymianku – dusić około 5 minut, aż szparagi zmiękną, ale pozostaną chrupkie.

Makaron odcedzić, pozostawiając około 3 łyżek wody do sosu.

Do sosu dolać sok pomarańczowy, „makaronową” wodę i farfalle. Wszystko razem chwilę podgrzewać, aż połą się wszystkie składniki, doprawiając do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili . Podawać natychmiast posypane uprażonymi orzeszkami piniowymi i listkami tymianku.

Smacznego!
Farfalle z indykiem i zielonymi szparagami
Farfalle z indykiem i zielonymi szparagami

                              

1 komentarz :

  1. makaron musi być :) nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez niego :) a Twoje danie prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń