15 marca 2013

Placki ziemniaczane z kaszy jaglanej

Placki ziemniaczane z kaszy jaglanej
Placki ziemniaczane w wersji light :- ) Smażone na niewielkiej ilości tłuszczu z dodatkiem mojej ulubionej i niezwykle cenionej kaszy jaglanej. Placki dzięki dodatkowi piany z białek są delikatne i bardziej puszyste niż tradycyjne. Plendze (tak nazywamy placki ziemniaczane w Wielkopolsce) podałam z jogurtowym sosem z chrupiącymi ziarnami słonecznika i dyni:- )

Składniki:
·       200 g (1 szklanka) ugotowanej kaszy jaglanej
·       500 g obranych surowych ziemniaków
·       2 żółtka
·       2 białka
·       ½ cebuli*
·       szczypta soli
·       szczypta kurkumy
·       1 łyżka oleju
·       2 łyżki mąki ziemniaczanej
·       2 łyżki mąki pszennej (orkiszowej lub bezglutenowej)

Dodatkowo:
·       odrobina oleju do smażenia

Białka ubić na sztywną pianę. Ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki (jak na placki ziemniaczane) lub pokroić w kostkę i rozdrobnić na miazgę w melakserze. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki (kaszę jaglaną ugotowaną np. wg. tego przepisu, żółtka, cebulę, sól, kurkumę, olej, obie mąki) i zmiksować na jednolitą masę. Do masy dodać ubite na sztywna pianę białka i delikatnie wymieszać. 
Rozgrzaną patelnię smarować każdorazowo papierem kuchennym nasączonym olejem i smażyć na złoty kolor okrągłe placki.

*cebulę można pominąć jeśli lubicie placki ziemniaczana na słodko

Składniki na sos:
·       1 mały jogurt grecki
·       2 łyżki posiekanej pietruszki
·       2 łyżki posiekanego szczypiorku
·       1 cebula
·       1 łyżka oleju zeszklić na patelni
·       1 łyżka pestek dyni
·       1 łyżka pestek słonecznika
·       do smaku sól i pieprz

Pestki dyni i słonecznika uprażyć na suchej patelni. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju z odrobiną sól - wystudzić. Do jogurtu greckiego dodać posiekana natkę pietruszki, szczypiorek, uprażone pestki i cebulę – wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Placki ziemniaczane podawać z przygotowanym sosem.

Smacznego:- )

Placki ziemniaczane z kaszy jaglanej

Placki ziemniaczane z kaszy jaglanej

Placki ziemniaczane z kaszy jaglanej

6 komentarzy :

  1. Uwielbiam placki, ale z kaszą jaglaną jeszcze nie próbowałem. Chyba najwyższa pora.

    P.S. Zapraszam również do siebie na bloga: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. o, koniecznie skosztują takich placuszków!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł! zdecydowanie muszę spróbowac;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dla mnie całkiem fajne, mamie smakowały bardzo - na pewno takie delikatniejsze, lżejsze no i znacznie zdrowsze od tradycyjnych placków ziemniaczanych, choć dla mojego męża nie najlepsze - spróbował, stwierdził, że jakieś takie "dziwne" no i "za dużo mąki mają" ... ale kaszy NIKT nie wyczuł
    ja POLECAM! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje za komentarz i cieszę się, że przepis przydał się i że placki smakowały choć połowicznie ;) Przyznam, że u mnie w domu też nie wszystkie "udziwnione" dania przyjmują się, część z nich nawet mi nie smakuje - takich nie ma na blogu ;) Na szczęście udaje się też znaleźć nowe fajne pomysły na zdrowe jedzenie i myślę, że warto eksperymentować :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń