Placki ziemniaczane z kaszy jaglanej |
Placki ziemniaczane w wersji light :- ) Smażone na niewielkiej ilości tłuszczu z dodatkiem mojej ulubionej i niezwykle cenionej kaszy jaglanej. Placki dzięki dodatkowi piany z białek są delikatne i bardziej puszyste niż tradycyjne. Plendze (tak nazywamy placki ziemniaczane w Wielkopolsce) podałam z jogurtowym sosem z chrupiącymi ziarnami słonecznika i dyni:- )
Składniki:
· 500 g obranych surowych ziemniaków
· 2
żółtka
· 2
białka
· ½
cebuli*
· szczypta
soli
· szczypta
kurkumy
· 1
łyżka oleju
· 2
łyżki mąki ziemniaczanej
· 2
łyżki mąki pszennej (orkiszowej lub bezglutenowej)
Dodatkowo:
· odrobina
oleju do smażenia
Białka ubić na sztywną pianę.
Ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki (jak na placki
ziemniaczane) lub pokroić w kostkę i rozdrobnić na miazgę w melakserze. Cebulę
pokroić w drobną kostkę. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki (kaszę
jaglaną ugotowaną np. wg. tego przepisu, żółtka, cebulę, sól, kurkumę, olej, obie mąki) i zmiksować na
jednolitą masę. Do masy dodać ubite na sztywna pianę białka i delikatnie
wymieszać.
Rozgrzaną patelnię smarować
każdorazowo papierem kuchennym nasączonym olejem i smażyć na złoty kolor
okrągłe placki.
*cebulę można pominąć jeśli
lubicie placki ziemniaczana na słodko
Składniki na sos:
· 1
mały jogurt grecki
· 2
łyżki posiekanej pietruszki
· 2
łyżki posiekanego szczypiorku
· 1
cebula
· 1
łyżka oleju zeszklić na patelni
· 1
łyżka pestek dyni
· 1
łyżka pestek słonecznika
· do
smaku sól i pieprz
Pestki dyni i słonecznika uprażyć
na suchej patelni. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju z odrobiną
sól - wystudzić. Do jogurtu greckiego dodać posiekana natkę pietruszki,
szczypiorek, uprażone pestki i cebulę – wszystko wymieszać, doprawić solą i
pieprzem.
Placki ziemniaczane podawać z przygotowanym sosem.
Uwielbiam placki, ale z kaszą jaglaną jeszcze nie próbowałem. Chyba najwyższa pora.
OdpowiedzUsuńP.S. Zapraszam również do siebie na bloga: kulinarnyblog.pl
o, koniecznie skosztują takich placuszków!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! zdecydowanie muszę spróbowac;)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie całkiem fajne, mamie smakowały bardzo - na pewno takie delikatniejsze, lżejsze no i znacznie zdrowsze od tradycyjnych placków ziemniaczanych, choć dla mojego męża nie najlepsze - spróbował, stwierdził, że jakieś takie "dziwne" no i "za dużo mąki mają" ... ale kaszy NIKT nie wyczuł
OdpowiedzUsuńja POLECAM! :)
Bardzo dziękuje za komentarz i cieszę się, że przepis przydał się i że placki smakowały choć połowicznie ;) Przyznam, że u mnie w domu też nie wszystkie "udziwnione" dania przyjmują się, część z nich nawet mi nie smakuje - takich nie ma na blogu ;) Na szczęście udaje się też znaleźć nowe fajne pomysły na zdrowe jedzenie i myślę, że warto eksperymentować :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń