23 sierpnia 2017

Zupa jarzynowa z białymi burakami

Zupa jarzynowa z białymi burakami
Poprosiłam Babcię Basię, żeby posadziła na ogródku białe buraki. Byłam ciekawa jak smakują i czy uda z nich się przygotować jakieś pyszności. Białe buraki wyrosły i nadszedł czas żeby zbierać obfite plony. Na pierwszy ogień poszła zupa jarzynowa z białymi burakami. Lekka, aromatyczna i intrygująca. Smakuje burakami, trochę jak barszcz, ale bez charakterystycznego intensywnego czerwonego koloru. Ma to pewne zalety, nie każdy lubi buraczkowy kolor na talerzu. Białe buraki można jeść jak te czerwone dodając do surówek, sałatek czy zup.
 
Zupa jarzynowa z białymi burakami

Jak ugotować zupę jarzynową z białymi burakami?

Składniki na wywar:
  • kawałek żeberka wieprzowego (250 – 350 g)
  • ok. 2 ½ l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 gałązka selera naciowego
  • kilka zielonych listków pora
  • 3 – 4 gałązki natki pietruszki


Warzywa do zupy:
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • ok. 10 cm kawałek pora
  • 1 plaster selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 2 – 3 małe białe buraki
  • liście z jednego buraka
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki


Żeberka opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć je do dużego garnka i zalać około 4 litrami zimnej wody. Zagotować, zebrać gromadzące się szumowiny. Dodać łyżeczkę soli i gotować na małym ogniu przez około ½ godziny. Dołożyć warzywa: seler naciowy, por, gałązki natki pietruszki. Zupę gotować około godziny (aż żeberka będą miękkie), na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką.

Wywar odcedzić. Dodać do niego marchew pokrojoną w półplasterki,  pietruszkę, pora, seler i białe buraki, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki.  Zupę gotować około 10-15 minut aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodać pokrojone w plasterki liście buraka. Gotować jeszcze około 10 minut. Doprawić do smaku sola i pieprzem.

Podawać z posiekana natką pietruszki. 

Smacznego :- )

Zupa jarzynowa z białymi burakami


                              

1 komentarz :