10 listopada 2017

Racuchy dyniowe

Racuchy dyniowe
Racuchy dyniowe to mój ulubiony jesienny podwieczorek. Delikatne, puszyste, błyskawiczne do przygotowania pod warunkiem, że macie gotowa porcję puree dyniowego.  Dzięki dodatkowi piany z białek rozpływają się w ustach. Podaję je z dżemem wiśniowo – malinowy i jogurtem greckim. Junior uwielbia je z syropem klonowym. Zamiast cukru waniliowego dodaję czasami łyżeczkę cynamonu albo imbiru. Ostatnio dodałam garść żurawin – smakowało pysznie.

Racuchy dyniowe

Jak zrobić racuchy dyniowe?


Składniki:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 250 g puree dyniowego (TUTAJ znajdziesz przepis)
  • 100 g jogurtu
  • 2 łyżki oleju
  • 3 żółtka
  • 1 ½ szklanki maki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Dodatkowo:
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Białka ubić na sztywną piane z dodatkiem szczypty soli.

W misce zmiksować puree dyniowe, żółtka, jogurt, olej, cukier. Dodać mąkę przesiana z  proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec do masy dodać piane z białek i delikatnie wymieszać.
Piec na rozgrzanej patelni na złoty kolor.

Podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami: owocami, dżemami, serkiem, jogurtami.

Smacznego :- )

Racuchy dyniowe
Racuchy dyniowe

                              

3 komentarze :