21 marca 2024

Klasyczne tiramisu w pucharkach

Tiramisu składa się z warstw podłużnych biszkoptów nasączonych mocną kawą z dodatkiem migdałowego likieru amaretto, przełożonych kremem z serka mascarpone i  jajek, całość posypana gorzkim kakao
Klasyczne tiramisu

Tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów. Najlepiej smakuje mocno schłodzony w upalny dzień, ale ja mogłabym jeść go codziennie. Dziś 21-go marca przypada Światowy Dzień Tiramisu i nie mogłam się  oprzeć, musiałam zjeść choć jedną porcję. Wrzucam więc  przepis na klasyczną odsłonę tego włoskiego deseru. Tiramisu składa się z warstw podłużnych biszkoptów nasączonych mocną kawą z dodatkiem migdałowego likieru amaretto, przełożonych kremem z serka mascarpone i  jajek, całość posypana gorzkim kakao. Czy można lepiej przywitać wiosnę?

Tiramisu składa się z warstw podłużnych biszkoptów nasączonych mocną kawą z dodatkiem migdałowego likieru amaretto, przełożonych kremem z serka mascarpone i  jajek, całość posypana gorzkim kakao
Klasyczne tiramisu

Jak przygotować klasyczne tiramisu? 

  • 1 ½ szklanki bardzo mocnej kawy
  • 3 łyżki  likieru amaretto lub wina Marsala
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • ok 300 g podłużnych biszkoptów (włoskich Savoiardi)
  • ok. 4 łyżek gorzkiego kakao

 

Tiramisu składa się z warstw podłużnych biszkoptów nasączonych mocną kawą z dodatkiem migdałowego likieru amaretto, przełożonych kremem z serka mascarpone i  jajek, całość posypana gorzkim kakao
Klasyczne tiramisu

Jajka dobrze umyć i przelać wrzącą  wodą.

Zaparzyć mocną kawę (może być espresso), ostudzić i dodać likier amaretto.

Oddzielić żółtka od białek.

W jednej misce ubić 4 żółtka z cukrem pudrem na puszysty, jasny i dość gęsty krem. Następnie dodawać porcjami serek mascarpone, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.

W drugiej misce ubić białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Pianę z białka połączyć z kremem  z żółtek i mascarpone –całość delikatnie wymieszać.

Przygotować pucharki lub szklanki, w których będzie podany deser tiramisu.

Biszkopty zanurzać na ok 2 sekundy w zimnej kawie wymieszanej z amaretto, układać na dnie każdego pucharka.

Na biszkopty wyłożyć porcję krem, oprószyć gorzkim kakao i przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Znów posmarować resztą kremem mascarpone , posypać kakao. Pucharki wstawić do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc, aby deser mocno się schłodził i nabrał odpowiedniej konsystencji.

Aby deser prezentował się jeszcze lepiej przed podaniem pucharki można jeszcze raz oprószyć kakao.

Smacznego :- )

Tiramisu składa się z warstw podłużnych biszkoptów nasączonych mocną kawą z dodatkiem migdałowego likieru amaretto, przełożonych kremem z serka mascarpone i  jajek, całość posypana gorzkim kakao
Klasyczne tiramisu



                     

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz