Słoneczny sernik dyniowy |
Wykorzystując zapasy pieczonej dyni postanowiłam przygotować sernik:- ) Cienki czekoladowy spód, z kremową, słoneczną masą serową, warstwą śmietanki i glazurą pomarańczową. Nieprawdopodobnie pyszny deser! Dynia nie jest dominująca w smaku za to nadaje piękny kolor, a słodzone mleko kondensowane pyszny smak. Sernik ten można podawać z sosem toffi, ale nie jest to konieczne. Polecam wszystkim miłośnikom serowych wypieków:- )
Składniki na czekoladowy spód:
· 65 g ciemnej czekolady
· 65 g miękkiego masła
· 50 g drobnego cukru
· 1
jajko
· 40 g mąki
Składniki na masę serową:
· 1
i ½ szklanki musu z dyni
· 1 kg sera zmielonego
trzykrotnie
· 5
jajek
· 2
żółtka
· 1
i ½ szklanki słodzonego mleka skondensowanego
· ½
szklanki śmietanki kremowej 30%, najlepiej gęstej
· 3
pełne łyżki mąki ziemniaczanej
· ⅓
łyżeczki mielonego cynamonu
· 1
cukier wanilinowy (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
Dodatkowo:
· 200 g kwaśnej gęstej śmietany
18%
· 3
łyżki cukru
· 150 g dżemu pomarańczowego
· 1
łyżka wody
Składniki na sos toffee:
· 1
szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
· ¼
szklanki brązowego cukru
· ¼
szklanki płynnego miodu
· ¼
szklanki masła
Dynię pokrojoną w kostkę upiec
bez oliwy przez 30 minut (do jednej godziny) w 200ºC uważając żeby się nie
spaliła. Można przygotować ją dzień wcześniej lub skorzystać z wcześniej
zamrożonej porcji. Upieczoną dynię dokładnie
zmiksować i ostudzić.
Piekarnik nagrzać do 175ºC.
Czekoladę połamać na kostki, roztopić, w kąpieli wodnej, ostudzić (ma być lekko
ciepła). Masło utrzeć z cukrem aż będzie puszyste . W osobnej misce ubić jajko
na pianę. Wszystkie składniki połączyć, delikatnie mieszając łyżką: najpierw
utarte masło z ostudzoną czekoladą, przesianą mąką, a następnie z ubitym
jajkiem. Gładką masę przełożyć do formy (średnica 24-26 cm ) wyłożonej papierem do
pieczenia, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 8 – 10
minut (na wierzchu ma pojawić się skorupka), wyjąć z piekarnika.
Składniki na sernik powinny być w
temperaturze pokojowej. W dużej misce wymieszać wszystkie mus z dyni, ser,
jajka, żółtka, mleko skondensowane, śmietankę kremową, mąkę ziemniaczaną,
cynamon, cukier wanilinowy.
Na podpieczony spód wylać masę
serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut w temperaturze
175ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez 1½ godziny.
Wyjąć sernik i rozsmarować na nim
śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i
piec przez 15 minut. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i ostudzić. W rondelku
zagotować dżem pomarańczowy razem z wodą, jeszcze gorącą rozsmarować na
powierzchni sernika.
Ostudzony sernik wstawić do
lodówki, bez obręczy tortownicy, bez przykrycia, na całą noc lub jeszcze dłużej
jeśli mamy czas..
Wszystkie składniki potrzebne do
przygotowania sosu toffee umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier
się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuję
mniej więcej o połowę. Sos po ostudzeniu jeszcze trochę zgęstnieje.
Sernik podawać z sosem toffee.
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Kwestia Smaku
Słoneczny sernik dyniowy |
Słoneczny sernik dyniowy |
Słoneczny sernik dyniowy |
Piękny .. i zapewne pyszny:)
OdpowiedzUsuńmmm, uwielbiam sernik, musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńWygląda wprost obłędnie! Źle takie pyszności tak późno oglądać, bo nachodzi ochota na coś słodkiego ;) Mam jeszcze zapasy dyni i już wiem na co ją wykorzystam, dziękuję!
OdpowiedzUsuńRobiłam podobny - smakował rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńSernik dyniowy chodzi za mną już dłuższy czas i cały czas napotykam się na niego na blogach jakby mnie prześladował hehe Wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuń