19 grudnia 2012

Księżyce orzechowe z konfiturą malinową


Księżyce orzechowe z konfiturą malinową
Wyrafinowane ciasteczka dla bardzo wymagających ciasteczkowych potworów:- ). Oj, mamy w rodzinie wielbicieli tych orzechowo – malinowych księżyców, które już od kilku dobrych lat piekę na Święta. Są pracochłonne, ale połączenie kruchego ciasta, malin i orzechów gwarantuje wyśmienity smak:- )
Księżyce orzechowe z konfiturą malinową
Składniki:
·       5 żółtek
·       220 g cukru
·       130 g masła
·       310 g mąki
·       ok. 250 g konfitury malinowej
·       4 białka
·       szczypta soli
·       120 g mielonych orzechów laskowych
·       1 łyżka mleka

Z żółtek, 60 g cukru, 100 g masła i 250 g mąki szybko wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 60 minut.

Piekarnik rozgrzać do 160ºC. Ciasto rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut.

Placek posmarować konfiturą i podpiec kolejne 5 minut w piekarniku.

W tym czasie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z 160 g cukru, orzechami, 30 g roztopionego masła, 60 g mąki i mlekiem. Masę wyłożyć na placek z podpieczona konfiturą i równomiernie rozsmarować. Ciasto piec 20 – 25 minut w temperaturze 160ºC. Wyjąć z piekarnika i jeszczena ciepło wykrawać półksiężyce lub inne małe kształty. Ciastka wystudzić  i suszyć na kratce 1 – 2 dni. Przechowywać w metalowej puszce.

Smacznego:- )


Źródło przepisu: Sól i pieprz 11/2000


Księżyce orzechowe z konfiturą malinową

Księżyce orzechowe z konfiturą malinową

Księżyce orzechowe z konfiturą malinową

2 komentarze :