Księżyce orzechowe z konfiturą malinową Wyrafinowane ciasteczka dla bardzo wymagających ciasteczkowych potworów:- ). Oj, mamy w rodzinie wielbicieli tych orzechowo – malinowych księżyców, które już od kilku dobrych lat piekę na Święta. Są pracochłonne, ale połączenie kruchego ciasta, malin i orzechów gwarantuje wyśmienity smak:- )
· 5
żółtek
· 220 g cukru
· 130 g masła
· 310 g mąki
· ok.
250 g
konfitury malinowej
· 4
białka
· szczypta
soli
· 120 g mielonych orzechów
laskowych
· 1
łyżka mleka
Z żółtek, 60
g cukru, 100
g masła i 250
g mąki szybko wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę,
zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 60 minut.
Piekarnik rozgrzać do 160ºC. Ciasto rozwałkować na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut.
Placek posmarować konfiturą i podpiec kolejne 5 minut w
piekarniku.
W tym czasie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,
delikatnie wymieszać z 160 g
cukru, orzechami, 30 g
roztopionego masła, 60 g
mąki i mlekiem. Masę wyłożyć na placek z podpieczona konfiturą i równomiernie
rozsmarować. Ciasto piec 20 – 25 minut w temperaturze 160ºC. Wyjąć z piekarnika
i jeszczena ciepło wykrawać półksiężyce lub inne małe kształty. Ciastka
wystudzić i suszyć na kratce 1 – 2 dni.
Przechowywać w metalowej puszce.
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Sól i pieprz 11/2000
Księżyce orzechowe z konfiturą malinową |
Księżyce orzechowe z konfiturą malinową |
Księżyce orzechowe z konfiturą malinową |
Brzmi cudownie! Pozarlabym kilka :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają i muszą być pyszne!:)
OdpowiedzUsuń