Pieczarki faszerowane czosnkowym nadzieniem |
Dziś przepis na faszerowane pieczarki, które idealnie pasują do pstrąga pieczonego w folii z suszonymi pomidorami. Białe kapelusze dostępne są przez cały rok, można więc je serwować i zimą i latem. Gorąco polecam te grzyby ponieważ oprócz tego, że są smaczne posiadają właściwości zdrowotne i lecznicze. Nie zawierają powszechnego w żywności cholesterolu i są niskokaloryczne. Pieczarki są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2. Amerykanie, będący pionierami badań w tej dziedzinie od dłuższego już czasu badają pozytywny wpływ pieczarek w profilaktyce leczenia raka piersi i prostaty.
Składniki:
· 10
większych pieczarek
· 1½
bułki kajzerki najlepiej z poprzedniego dnia
· 1
pęczek natki pietruszki
· 3
duże ząbki czosnku
· ½
łyżeczki soli
· szczypta
pieprzu
· 2
łyżki miękkiego masła
Dodatkowo:
· sok
z cytryny
· 1
łyżka oleju
Pieczarki umyć, usunąć nóżki, łyżeczką wydłubać ciemne
blaszki. Grzyby skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Nóżki pieczarek zetrzeć na grubych oczkach tarki, blaszki
posiekać - całość podsmażyć na złoto na 1 łyżce oleju.
Kajzerki pokroić na drobną kostkę, przełożyć do miski. Ząbki
czosnku obrać i przepuścić przez praskę. Pietruszkę drobno posiekać, dodać
masło i podpieczone nóżki, sól, pieprz. Całość wymieszać dłonią. Lekko ugnieść,
aby całość równomiernie przeszła zapachem i smakiem.
Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
Pieczarki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i
włożyć na 5 minut do piekarnika. Wyjąć pieczarki i napełnić farszem. Zapiekać jeszcze 15 – 20 minut na górnej półce
piekarnika.
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Olga Smile
Pieczarki faszerowane czosnkowym nadzieniem |
Pieczarki faszerowane czosnkowym nadzieniem |
super przepis, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń