Zupa z czerwonej soczewicy |
Przede wszystkim dziękuję Dorocie za przepis:- ) Trudno uwierzyć, że do tej pory nie znaliśmy tej zupy, zachwyciła wszystkich. Junior zjadł dwie dokładki, przy trzeciej prośbie o kolejną porcję zupy musiałam schować garnek:- ) Zupa mocno pomidorowa, aromatyczna, soczewica sprawia, że jest bardzo sycąca i pożywna mimo braku mięsa. Jeśli lubicie pikantne potrawy można doprawić ją większą ilością chili i pieprzu.
Jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy?
Składniki:
· ½
marchewki
· 1
łodyga selera naciowego
· 2
cebule
· 3
ząbki czosnku
· 3
łyżki oliwy
· ¾
łyżeczki kurkumy
· 1
łyżeczka curry
· ½
łyżeczki pieprzu Cayenne
· 2
łyżki sosu sojowego
· 330
ml soku pomidorowego
· 1
puszka (400 g )
pomidorów w zalewie
· 220 g czerwonej soczewicy
· sól,
chili
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju.
Marchew i seler, czosnek pokroić w kostkę dodać do garnka z cebulą i dusić pod
przykryciem, na małym ogniu, przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając
(nie zrumieniać). Dodać przyprawy (kurkumę, curry, pieprz), wymieszać do połączenia
się składników.
Wlać bulion lub wywar warzywny, pokrojone pomidory z puszki
i sos sojowy i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać sok
pomidorowy, całość gotować aż warzywa będą całkowicie miękkie, po czym zupę zmiksować. Dodać opłukaną i
odsączoną czerwoną soczewicę. Gotować przez około 10 - 15 minut, aż soczewica
będzie całkowicie miękka. Doprawić ewentualnie solą, pieprzem Cayenne i chili.
Jeśli zupa okaże się za gęsta dodać trochę wody lub bulionu. Przed poddaniem
zupę posypać świeżym szczypiorkiem lub kolendrą.
Smacznego:- )
Zupa z czerwonej soczewicy |
Zupa z czerwonej soczewicy |
Robię taką zupę jest pyszna i pożywna:)
OdpowiedzUsuńpiękny kolor! tajemnica koloru może tkwić w soku pomidorowym? robiłam zupy podobne w składzie, z soczewicą, koncentratem pomidorowym... i wychodziły one bardziej pomarańczowo-czerwono-brunatne, a nie takie piękne, żywe! pycha
OdpowiedzUsuń