13 września 2017

Makaron penne z cukinią, cieciorką i marynowanym pieprzem

Makaron penne z cukinią, cieciorką i marynowanym pieprzem
Co powiecie na makaron penne z cukinią, cieciorką i marynowanym pieprzem? Obiad który przygotujecie błyskawicznie i zapewni spora porcję energii na resztę dnia. Cukinia, pomidorki koktajlowe, pożywna ciecierzyca i kropka na „i” czyli marynowany zielony pieprz, która całości nada odrobinę pikanterii. U mnie w roli głównej wystąpił  makaron w kształcie rurek, ale możecie użyć każdego ulubionego kształtu. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na makarony między innymi na penne z brokułami i szynką w sosie śmietanowym.
 
Makaron penne z cukinią, cieciorką i marynowanym pieprzem
Składniki:
  • 200 g makaronu penne
  • 1 mała cukinia
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki świeżego oregano
  • 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • 3 – 4  łyżki oliwy
  • 4 – 5 łyżek wody z gotowania makronu

Dodatkowo:
  • świeże listki bazylii
  • 2 – 3 łyżki tartego parmezanu do serwowania makaronu
  • ziarenka zielonego pieprzu do dekoracji


Makaron penne z cukinią, cieciorką i marynowanym pieprzem

Makaron penne  wrzucić do osolone wody i gotować al dente zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

Cukinię przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w pół centymetrowe plasterki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cukinię i podsmażyć na złoto – przełożyć na talerz. Dolać resztę oliwy i podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek i posiekany marynowany zielony pieprz. Dodać ponakłuwane pomidorki koktajlowe i smażyć około minuty. Dodać cieciorkę, cukinię, podlać wodą z gotowania makaronu. Podgrzewać, często mieszając, aż całość będzie ciepła. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Do sosu dodać ugotowany makron i oregano. Wszystko dobrze wymieszać i podawać natychmiast po przygotowaniu .
Makaron przed podaniem można posypać parmezanem i ziarenkami marynowanego zielonego pieprzu.

Smacznego :- )

Makaron penne z cukinią, cieciorką i marynowanym pieprzem


                              

1 komentarz :