13 grudnia 2023

Bułeczki szafranowe świętej Łucji

Bułeczki szafranowe świętej Łucji

Lussekatter (lussebullar, saffransbullar) – to aromatyczne, pachnące szafranem bułeczki, zawijane fikuśnie w kształt litery „s”.  Te szwedzkie szafranowe bułeczki wypiekane w okresie adwentu i kojarzą się głównie z obchodzonym  13 grudnia dniem świętej Łucji.  W ten  najkrótszy dzień w roku (zgodnie z kalendarzem juliańskim) przypada szwedzkie Święto Światła i w całym kraju odbywają się pochody  ubranych na biało dziewcząt niosących świece.

Z 13 grudnia związany jest  także zwyczaj przepowiadania pogody na cały przyszły rok. Każdy z dwunastu dni, jakie pozostały do świąt Bożego Narodzenia, przynosi pogodę dla kolejnych miesięcy nadchodzącego roku.

Bułeczki świętej Łucji są puszyste, z wyraźnie wyczuwalnym szafranowym aromatem, świetnie  smakują z  kawą,  gorącą czekoladą lub z  grzanym korzennym czerwonym winem. Bułeczki najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika, jeśli chcecie je przechowywać dłużej, proponuję je zamrozić.

Bułeczki szafranowe świętej Łucji

Jak zrobić Lussekatter - bułeczki szafranowe świętej Łucji?

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 35 g świeżych drożdży,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 250 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki soli

Syrop szafranowy :

  • 25 ml wody,
  • 25 ml cukru,
  • 0,5 g szafranu

Dodatkowo:

  • Rodzynki, żurawiny lub suszone wiśnie.
  • 1 jajko do smarowania
Bułeczki szafranowe świętej Łucji

Przygotować syrop szafranowy :  wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około minutę. Zdjąć rondel z ognia i dodać roztarte w moździerzu nitki szafranu. Syrop odstawić do ostygnięcia.

Drożdże rozkruszyć do miski. Dodać połowę podgrzanego mleka i łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Całość dokładnie wymieszać, aż drożdże rozpuszczą się. Odstawić na chwilę na 15 minut.

Masło rozpuścić w pozostałym mleku.

Do rozpuszczonych drożdży dodać jajko, cukier puder, sól, syrop szafranowy i mąkę. Zagniatając dodawać mleko z masłem. Starannie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i lśniące.

Ciasto uformować w kulę i odstawić w ciepłe miejsce przykrywając bawełniana ściereczką. Ciasto powinno podwoić  swoją objętość , co trwa około godziny.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Rozwałkować lekko i podzielić  na około 20 pasków. Każdy pasek zrolować na wałeczek o długości około 25 cm. Zawinąć końcówki w odwrotnych kierunkach, formując kształt litery S. W środek każdej spiralki włożyć rodzynkę.

Bułeczki szafranowe świętej Łucji

Bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.

Wyrośnięte szafranowe bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec około  5-7 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią.

Bułeczki można podawać z masłem i gorącym kakao.

Smacznego :- )

Bułeczki szafranowe świętej Łucji


Bułeczki szafranowe świętej Łucji


Bułeczki szafranowe świętej Łucji





                     

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz