10 listopada 2023

Rogaliki Babci Marysi

półkruche rogaliki drożdżowe, rogaliki, rogal, rogaliki drożdżowe
Rogaliki Babci Marysi
Choć w Poznaniu w listopadzie zajadamy się rogalami świętomarcińskimi to lubię w tym czasie upiec mniejsze rogaliki, które przygotowywała moja mama. Rogaliki mama piekła zawsze z konfiturą z czarnej porzeczki i pamiętam, że w dzieciństwie przepadałam za nimi. Teraz doceniam, że ciasto nie jest słodkie i można je nadziewać wszystkim co wpadnie nam do ręki. Ciasto drożdżowe dojrzewa w lodówce,  łatwo się je wyrabiania. Słodyczy rogalikom nadaje nadzienie i odrobina cukru pudru. Rogaliki babci Marysi dobrze się przechowują i świetnie smakują do popołudniowej kawy. Tym razem część rogalików upiekłam z nadzieniem figowo-makowym a część  z domowymi powidłami. Które są lepsze? Spróbujcie sami:- )  

półkruche rogaliki drożdżowe, rogaliki, rogal, rogaliki drożdżowe
Rogaliki Babci Marysi

Jak upiec półkruche rogaliki drożdżowe?

Ciasto drożdżowe:

  • 80 g drożdży
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ¾ kg mąki
  • 250 g  schłodzonego masła
  • 4 jajka

Drożdże wymieszać z cukrem i kwaśną śmietaną – odstawić na 15 minut.

Mąkę przesiekać z masłem, dodać jajka i drożdże. Zagnieść ciasto. Odstawić na 1 h lub na całą noc do lodówki.

Nadzienie figa z  makiem:

  • 150 g maku
  • 100 g suszonych fig
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 5 -7 daktyli do smaku
  • 1 łyżka miodu

Nadzienie owocowe:

  • Powidła śliwkowe lub inna gęsta konfitura.

półkruche rogaliki drożdżowe, rogaliki, rogal, rogaliki drożdżowe
Rogaliki Babci Marysi

Mak przepłukać pod zimną wodą. Przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem parę centymetrów nad poziom maku i gotować 20-30  minut. Mak dobrze odcedzić.

Figi zalać wrzątkiem, pozostawić na 15 minut i odcedzić.

Zmiksować mak z figami, płatkami migdałowymi i daktylami, dodając do smaku miód.

Ciasto wyjąć z lodówki i ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości ok. 3 – 4 mm (jak na pierogi), podzielić na osiem trójkątów. Na szerszym końcu ułożyć pół łyżeczki nadzienia makowego i zwinąć, formując rogaliki, instrukcję znajdziecie TUTAJ

Rogaliki ułożyć na blaszce i piec na złoty kolor 20-25 minut.  Przed podaniem rogaliki  posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

Piec 20-25 minut w 180st C.

półkruche rogaliki drożdżowe, rogaliki, rogal, rogaliki drożdżowe
Rogaliki Babci Marysi

 


                    

1 komentarz :

  1. Wspaniałe rogaliki. Dzisiaj u mnie też świętowanie Marcina. 💗😀

    OdpowiedzUsuń