20 listopada 2012

Zupa krem z cukinii z chipsami czosnkowymi

Jesienią i zimą kiedy ciemno, smutno i chłodno warto rozgrzać się pyszną zupą. Ta delikatna zielona zupa z cukinii, idealnie nadaje się na  obiad lub gorącą kolację. Pysznie wygląda i smakuje z chipsami czosnkowymi lub grzankami:- ) 

Jak zrobić zupę z cukinii z chipsami czosnkowymi?

Składniki:
·       2 cukinie (ok. 600 g)
·       1 – 2 ząbki czosnku
·       1 cebula
·       1 ziemniak
·       3 łyżki oleju
·       ½ l wywaru warzywnego lub bulionu
·       100 ml śmietany
·       sól, pieprz

Dodatkowo:
·       4 ząbki czosnku
·       3 łyżki oleju

Do garnka wlać olej, dodać cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Wszystko lekko osolić i podsmażyć na lekko złoty kolor (nie spalić!). W tym czasie ziemniaka i cukinię ze skórą pokroić w kostkę. Warzywa dodać do garnka z cebulą, chwilę dusić i zalać wywarem warzywnym, gotować do miękkości.

Kiedy ziemniaki i cukinia będą już miękkie, całość zmiksować blenderem. Ewentualnie dodać wodę wg uznania. Zaciągnąć zahartowaną śmietaną*. Krem z cukinii doprawić do smaku solą, pieprzem (miłośnikom aksamitnych smaków polecam przetrzeć zupę przez sito).
Przygotować chipsy czosnkowe. Pokroić czosnek w cienkie plasterki i usmażyć na oleju na złoty kolor. Należy uważać, czosnek łatwo można spalić:- )

Zupę podawać posypaną chipsami czosnkowymi.

* w przepisie można pominąć śmietanę, wówczas zupa będzie mniej kaloryczna, lub dodać wg uznania większa jej ilość

 Smacznego!


2 komentarze :