Kolejne ciasto jabłkowe, które zagościło na naszym stole. Masa jabłkowa wyjątkowa – wino nadaje jej niepowtarzalny smak. Na przygotowanie tego ciasta skusiło mnie właśnie wino i po raz kolejny okazało się, że ulubiony napój Dionizosa nie tylko zmienia sposób postrzegania świata, ale zmienia także potrawy:- ) I jeszcze mała uwaga, im lepszego wina użyjemy tym lepsza będzie masa jabłkowa.
Jak zrobić placek jabłkowy z bitą śmietana?
Składniki:
Kruche ciasto:
· 1
szklanka mąki pszennej
· ½
szklanki mąki pełnoziarnistej
· 125 g masła
· 2
cukry waniliowe
· 2
żółtka
Masa jabłkowa:
· 1 kg winnych jabłek (użyłam
antonówek)
· 700
ml białego wytrawnego wina
· 2
budynie śmietankowe
· 1
szklanka cukru
· 1
łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
· 250
ml kremówki
· cynamon
· fix
do śmietany
Mąkę przesiać, posiekać z masłem, wsypać cukier, cukier
waniliowy i żółtka. Wymieszać, zagnieść ciasto, owinąć w folię i odłożyć do
lodówki na około 30 minut.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda
nasienne. Miąższ pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny aby nie
ściemniały.
Ok. 550 ml wina zagotować z cukrem. Proszek budyniowy
rozprowadzić w pozostałym winie, wlać do gorącego wina z cukrem, zagotować cały
czas mieszając. Włożyć pokrojone jabłka i wymieszać.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, wylepić nim dno i boki
formy o średnicy 26 cm .
Włożyć masę jabłkową, wyrównać wierzch. Piec 1 godzinę w 180 ºC.
Ciasto mocno wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić z fixem i
wyłożyć na zimny placek, wyrównać. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed
podaniem posypać cynamonem.
Źródło przepisu: Moje Gotowanie 10/2005
Ale śliczny, z chęcią bym takiego skosztowała do popołudniowej kawki!
OdpowiedzUsuńDokłanie ! na sam widok ślinka cieknie : )
OdpowiedzUsuń