18 listopada 2012

Bawarski placek jabłkowy z bitą śmietaną


Kolejne ciasto jabłkowe, które zagościło na naszym stole. Masa jabłkowa wyjątkowa – wino nadaje jej niepowtarzalny smak. Na przygotowanie tego ciasta skusiło mnie właśnie wino i po raz kolejny okazało się, że ulubiony napój Dionizosa nie tylko zmienia sposób postrzegania świata, ale zmienia także potrawy:- ) I jeszcze mała uwaga, im lepszego wina użyjemy  tym lepsza będzie masa jabłkowa.

Jak zrobić placek jabłkowy z bitą śmietana?

Składniki:
Kruche ciasto:
·       1 szklanka mąki pszennej
·       ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
·       125 g masła
·       2 cukry waniliowe
·       2 żółtka

Masa jabłkowa:
·       1 kg winnych jabłek (użyłam antonówek)
·       700 ml białego wytrawnego wina
·       2 budynie śmietankowe
·       1 szklanka cukru
·       1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:
·       250 ml kremówki
·       cynamon
·       fix do śmietany


Mąkę przesiać, posiekać z masłem, wsypać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Wymieszać, zagnieść ciasto, owinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

Ok. 550 ml wina zagotować z cukrem. Proszek budyniowy rozprowadzić w pozostałym winie, wlać do gorącego wina z cukrem, zagotować cały czas mieszając. Włożyć pokrojone jabłka i wymieszać.

Ciasto rozwałkować na cienki placek, wylepić nim dno i boki formy o średnicy 26 cm. Włożyć masę jabłkową, wyrównać wierzch. Piec 1 godzinę w 180 ºC.

Ciasto mocno wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić z fixem i wyłożyć na zimny placek, wyrównać. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypać cynamonem.

Źródło przepisu: Moje Gotowanie 10/2005



2 komentarze :

  1. Ale śliczny, z chęcią bym takiego skosztowała do popołudniowej kawki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokłanie ! na sam widok ślinka cieknie : )

    OdpowiedzUsuń