Deser piegowata rusałka |
Deser piegowata rusałka podawany był (może wciąż jest) w Cafe Kawka w Poznaniu – niebo w gębie! Gorąca słodka czekolada, cierpki, pikantny smak musu z kiwi, truskawki, zimne kremowe lody i bita śmietana… Tak go zapamiętałam, nie jestem pewna czy jest to dokładna receptura, ale polecam piegowatą rusałkę na osłodzenie życia:- )
Składniki:
· 100 g mlecznej czekolady
· 6
– 8 łyżek śmietany
· 4
owoce kiwi
· 10
listków świeżej bazylii
· 200 g truskawek świeżych lub
mrożonych
· 2
łyżki soku z cytryny
· syrop
z agawy
· bita
śmietana
· lody
waniliowe lub inne w ulubionym smaku
Czekoladę ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Przelać do
2 – 3 szklanek lub wysokich pucharków. Kiwi umyć, obrać i zmiksować razem z
bazylią – delikatnie przełożyć na warstwę czekolady. Truskawki zmiksować, dodać
sok z cytryny i ewentualnie dosłodzić syropem z agawy. Mus truskawkowy wyłożyć
na warstwę kiwi. Do deseru dodać ulubione lody i bitą śmietanę.
Smacznego:- )
cudny,chetnie bym zjadła
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDawno nie byłam w Cafe Kawka... Urocza nazwa :) Musi smakować wspaniale! Ale nałożyłabym sobie więcej bitej śmietany! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny deser.
OdpowiedzUsuńCudo! :) Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńPyszności. A wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń