19 stycznia 2013

Jajko sadzone w grzance


Jajko sadzone w grzance
Jajko i chleb - prosty pomysł na trochę inne śniadanie:- ) Nie jest to odkrywczy przepis, ale sposób podania wart jest  przypomnienia. Takie śniadanie na pewno spodoba się dzieciakom i zrobi wrażenie na ukochanej osobie:- ) W grzance można wyciąć dowolny kształt: gwiazdkę, kwiatek, auto – przydadzą się foremki do pierników. Jajko sadzone w grzance wpisuje do kącika niejadka jako świetny pomysł na posiłek dla najmłodszych.

Jak zrobić jajko sadzone w grzance?

Składniki:
·       jajko
·       kromka chleba (z ziarnami, tostowego lub innego ulubionego)
·       1 łyżka masła klarowanego
·       sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
·       czarnuszka
·       szczypiorek

Jajko rozbić do miski. Foremką wyciąć dowolny kształt w kromce chleba. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu i roztopić masło. Chleb zarumienić z jednej strony (1 – 2 minuty). Grzankę obrócić na drugą stronę i zmniejszyć ogień.
Ostrożnie wlać jajko do wyciętego otworu. Patelnię przykryć pokrywką i smazyć aż jajko się zetnie. Grzankę delikatnie zsunąć na talerz. Jajko doprawić solą, pieprzem, czarnuszka i szczypiorkiem.

Smacznego:- )

Jajko sadzone w grzance

Jajko sadzone w grzance

1 komentarz :

  1. Jakbyś nie miała planów na najbliższe 50 lat, to porwę Cię, schowam w mojej szafce kuchennej i będziesz mi robić takie śniadania. ;-)

    OdpowiedzUsuń