Gulasz z piersi indyka i dyni |
Postanowiłam rozkroić ostatnią z moich dyni:- ) Wspaniale przechowała się aż do teraz i rodzinka z apetytem spałaszowała wczorajszą aksamitną zupę dyniową. Dziś przygotowałam smaczny i pożywny gulasz z indyka z dodatkiem słonecznego warzywa. Pierś indyka (bez skóry) jest dobrzeprzyswajalnym, chudym mięsem, bogatym w niacynę (B3), witamin B6 i B12, selen i cynk. Warzywny gulasz z indyka podany z kaszą jest więc dobrym pomysłem na lekki obiad:- )
· 500 g piersi z indyka
· 200 g pieczarek
· 150
ml wywaru (może być z kostki)
· 2
marchewki
· 1
korzeń pietruszki
· 1
cebula
· ½
czerwonej papryki
· ½
pora
· 300 g obranej dyni
· 100
ml śmietany
· pęczek
natki pietruszki
· 3
łyżki mąki
· 3
łyżki oleju rzepakowego
· sól,
pieprz, czerwona papryka w proszku, chili, czosnek granulowany
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, pieczarki umyć,
osuszyć i pokroić w ćwiartki. Cebulę, por pokroić w kostkę. Marchew i korzeń
pietruszki pokroić w plasterki. Paprykę i dynię pokroić w półtora centymetrową
kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Mięso indyka posolić, oprószyć łyżką czerwonej papryki,
czosnku granulowanego i odrobiną pieprzu i chili – wymieszać. Mięso obtoczyć w
2 łyżkach mąki i wrzucić na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju. Indyka
smażymy na złoty kolor i przekładamy w ciepłe miejsce. Na tę sama patelnię dodać 1 łyżkę oleju i
podsmażać na złoto cebulę i pora z dodatkiem szczypty soli. Dorzucić paprykę,
pieczarki, marchew, pietruszkę, całość wymieszać, oprószyć pieprzem, czosnkiem
granulowanym i zalać 150 ml bulionu. Warzywa dusić ok. 5 minut, kiedy zaczną mięknąć
dodać indyka i dynię. Wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kilka
minut do czasu kiedy dynia będzie miękka (należy uważać aby dynia nie
rozgotowała się). Na koniec wlać 1 łyżkę mąki rozprowadzonej w wodzie oraz
śmietanę. Wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić solą i
pieprzem. Przed podaniem wsypać posiekana pietruszkę. Podawać z ulubioną kaszą,
z ziemniakami lub makaronem.
Smacznego:- )
Wartość energetyczna porcji 322 kcal
Białko 33 g
Tłuszcz 11 g
Węglowodany 24,5 g
Błonnik 7,25 g
Gulasz z piersi indyka i dyni |
Gulasz z piersi indyka i dyni |
Gulasz z piersi indyka i dyni |
bardzo dobre danie polecam!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że gulasz smakował:) Pozdrawiam
UsuńFenomenalny! Robię drugi raz w ciągu tygodnia! A pomyśleć, że się bałam czy nie będzie mdły... :P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Nea