Golonka w winie |
Golonka z chrupiącą skórką, rozpływającym się w ustach mięsem, zapiekana z dodatkiem białego wina. Taka porządna porcja sycącego mięsa przed sylwestrowym szaleństwem :- ) Polecam szczególnie panom, choć znam kilka pań, które od czasu do czasu nie pogardzą dobrze przyrządzoną golonką:- )
Składniki:
· 2
świeże golonki
· 2
marchewki
· 1
pietruszka
· pół
selera
· pół
pora
· 1
cebula
· 3
ząbki czosnku
· 4
ziarna ziela angielskiego
· 10
ziaren pieprzu
· 2
liście laurowe
· ok.
2 łyżeczki soli
Dodatkowo do zapiekania golonek:
· 2
cebule
· 6
ząbków czosnku
· 4
liście laurowe
· szklanka
białego wina
· pół
szklanki wywaru z gotowania golonek
· 1
łyżeczka miodu
· odrobina
chili, pieprzu
Golonki oczyścić, oskrobać. Mięso włożyć do garnka i zalać
zimną wodą, zagotować. Zbierać pianę powstałą w czasie gotowania. Warzywa umyć,
oczyścić i obrać. Kiedy nie będzie już
się zbierać piana dodać marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek i
przyprawy, gotować ok. godziny.
Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Czosnek obrać i zgnieść. Do
naczynia żaroodpornego wrzucić warzywa i przyprawy. Mięso wyjąć z wywaru. Skórę
golonki ponacinać w kratkę i przełożyć na cebulę. Miód rozpuścić w wywarze,
dodać białe wino, przelać do naczynia żaroodpornego. Golonki oprószyć pieprzem
i chili.
Piec na złoto w temperaturze 200ºC przez 60 – 90 minut (w
zależności od wielkości golonek).
Podczas pieczenia golonki często polewać sosem i obracać,
aby równo się zarumieniły.
Golonki można podać ze smażonymi ziemniakami jak w tym przepisie, kapustą z grzybami lub gotowaną kiszoną kapustą:- )
Smacznego:- )
Golonka w winie |
Golonka w winie |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz