30 grudnia 2012

Golonka w winie

Golonka w winie
Golonka z chrupiącą skórką, rozpływającym się w ustach mięsem, zapiekana z dodatkiem białego wina. Taka porządna porcja sycącego mięsa przed sylwestrowym szaleństwem :- ) Polecam szczególnie panom, choć znam kilka pań, które od czasu do czasu nie pogardzą dobrze przyrządzoną golonką:- )

Składniki:
·       2 świeże golonki
·       2 marchewki
·       1 pietruszka
·       pół selera
·       pół pora
·       1 cebula
·       3 ząbki czosnku
·       4 ziarna ziela angielskiego
·       10 ziaren pieprzu
·       2 liście laurowe
·       ok. 2 łyżeczki soli

Dodatkowo do zapiekania golonek:
·       2 cebule
·       6 ząbków czosnku
·       4 liście laurowe
·       szklanka białego wina
·       pół szklanki wywaru z gotowania golonek
·       1 łyżeczka miodu
·       odrobina chili, pieprzu

Golonki oczyścić, oskrobać. Mięso włożyć do garnka i zalać zimną wodą, zagotować. Zbierać pianę powstałą w czasie gotowania. Warzywa umyć, oczyścić i obrać.  Kiedy nie będzie już się zbierać piana dodać marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek i przyprawy, gotować ok. godziny.

Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Czosnek obrać i zgnieść. Do naczynia żaroodpornego wrzucić warzywa i przyprawy. Mięso wyjąć z wywaru. Skórę golonki ponacinać w kratkę i przełożyć na cebulę. Miód rozpuścić w wywarze, dodać białe wino, przelać do naczynia żaroodpornego. Golonki oprószyć pieprzem i chili.
Piec na złoto w temperaturze 200ºC przez 60 – 90 minut (w zależności od wielkości golonek).
Podczas pieczenia golonki często polewać sosem i obracać, aby równo się zarumieniły.

Golonki można podać ze smażonymi ziemniakami jak w tym przepisie, kapustą z grzybami lub gotowaną kiszoną kapustą:- )

Smacznego:- )
Golonka w winie

Golonka w winie


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz