Jagodowo – serowe wulkaniki z ciastka francuskiego |
Nie ma to jak ciasto francuskie:- ) Łatwo z niego wyczarować szybkie, smaczne i efektowne przekąski. Czas na pyszne, niezbyt słodkie, chrupiące ciasteczka niewymagający wiele czasu, za to znikające z talerza błyskawicznie. Do przygotowania wulkaników (tak nazwał je mój synek) potrzebne są jagody (o tej porze roku mrożone),twaróg i oczywiście ciasto francuskie.
Składniki na ok. 25 sztuk:
· 1
płat ciasta francuskiego
· ok.
100 g jagód
świeżych lub mrożonych
· 100 g twarogu
· cukier
waniliowy
· 2
łyżki śmietany lub mleka
· 1
łyżka amaretto
· 1
jajko
Dodatkowo:
· foremka
do wykrawania kółek i dziurek
Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać na gładką masę z żółtkiem,
cukrem waniliowym, śmietaną i amaretto.
Ciasto francuskie rozwinąć i rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm . Wyciąć 40 – 50 kółek, w
połowie z nich na środku wyciąć dziurki. Na całe kółko nałożyć trochę masy serowej
i kilka jagód, przykryć kółkiem z dziurką, boki docisnąć. Posklejane ciastka posmarować
białkiem.
Wulkaniki pieczemy
ok. 15 - 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 220ºC, aż się ładnie zarumienią. Ostudzić.
Posypać cukrem pudrem :- )
Smacznego:- )
Jagodowo – serowe wulkaniki z ciastka francuskiego |
Jagodowo – serowe wulkaniki z ciastka francuskiego |
Jagodowo – serowe wulkaniki z ciastka francuskiego |
Ależ wspaniałe! Jeszcze nie próbowałam, a już podbiły moje serce!
OdpowiedzUsuńPodziwiam i pozdrawiam:)
Pysznie u Ciebie!