5 stycznia 2013

Jagodowo – serowe wulkaniki z ciastka francuskiego


Jagodowo – serowe wulkaniki z ciastka francuskiego
Nie ma to jak ciasto francuskie:- ) Łatwo z niego wyczarować szybkie, smaczne i efektowne przekąski. Czas na pyszne, niezbyt słodkie, chrupiące ciasteczka niewymagający wiele czasu, za to znikające z talerza błyskawicznie. Do przygotowania wulkaników (tak nazwał je mój synek) potrzebne są jagody (o tej porze roku mrożone),twaróg i oczywiście ciasto francuskie.
Składniki na ok. 25 sztuk:
·       1 płat ciasta francuskiego
·       ok. 100 g jagód świeżych lub mrożonych
·       100 g twarogu
·       cukier waniliowy
·       2 łyżki śmietany lub mleka
·       1 łyżka amaretto
·       1 jajko

Dodatkowo:
·       foremka do wykrawania kółek i dziurek

Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać na gładką masę z żółtkiem, cukrem waniliowym, śmietaną i amaretto.

Ciasto francuskie rozwinąć i rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Wyciąć 40 – 50 kółek, w połowie z nich na środku wyciąć dziurki. Na całe kółko nałożyć trochę masy serowej i kilka jagód, przykryć kółkiem z dziurką, boki docisnąć. Posklejane ciastka posmarować białkiem.

Wulkaniki  pieczemy ok. 15 - 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 220ºC, aż się ładnie zarumienią. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem :- )

Smacznego:- )

Jagodowo – serowe wulkaniki z ciastka francuskiego

Jagodowo – serowe wulkaniki z ciastka francuskiego

Jagodowo – serowe wulkaniki z ciastka francuskiego

1 komentarz :

  1. Ależ wspaniałe! Jeszcze nie próbowałam, a już podbiły moje serce!
    Podziwiam i pozdrawiam:)
    Pysznie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń