8 stycznia 2013

Muffiny migdałowo – jagodowe z kruszonką

Muffiny migdałowo – jagodowe z kruszonką
Lubię migdały, często ich używam do wypieków więc chętnie skorzystałam z przepisu na te migdałowo – kukurydziane babeczki. Kruche, wilgotne, jagodowe z chrupiącą kruszonką – po prostu pyszne muffiny:- ) W dodatku to babeczki bezglutenowe, ale polecam je wszystkim są bardzo delikatne i smaczne. Synek sięgając po kolejną muffinkę pytał „Mogę jeszcze jedną? Taka pyszna kruszonka”:- )

 Składniki:
·       100 g zmielonych migdałów
·       130g  mąki kukurydzianej
·       120 g brązowego cukru
·       łyżeczka cukru waniliowego
·       1 łyżeczka  z czubem sody oczyszczonej
·       1 łyżeczka z czubem  proszku do szczypta soli
·       200 g jogurtu
·       50 ml oleju rzepakowego
·       1 jajko kurze
·       1 łyżeczka olejku migdałowego
·       120 – 150 g jagód*

Dodatkowo na kruszonkę:
·       60 g mielonych migdałów
·       2 duże miękkiego masła
·       3 łyżki cukru brązowego
·       3 łyżki mąki kukurydzianej

Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.
Formę na muffiny posmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. Do jednej miski wsypać migdały, mąkę kukurydzianą, brązowy i waniliowy cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i wymieszać. Do drugiej miski wbić jajko, wlać olej, jogurt, olejek migdałowy – wymieszać. Wlać płynne składniki do miski z sypkimi składnikami, lekko wymieszać, tylko do połączenia składników i dodać jagody.

Z migdałów, masła, cukru i mąki przygotować zagnieść kruszonkę.

Formę napełnić do 4/5 wysokości. Wierzch każdej babeczki posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 – 28 minut, aż muffinki wyrosną i będą złocisto – brązowe (do "suchego patyczka").

Muffinki lekko wystudzić i delikatnie wyjąć z formy.

* w oryginalnym przepisie użyto czerwonych porzeczek


 Smacznego:- )

Źródło przepisu: Lisiecka Przystań

Muffiny migdałowo – jagodowe z kruszonką


Muffiny migdałowo – jagodowe z kruszonką
Muffiny migdałowo – jagodowe z kruszonką

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz