Lubię migdały, często ich używam do wypieków więc chętnie skorzystałam z przepisu na te migdałowo – kukurydziane babeczki. Kruche, wilgotne, jagodowe z chrupiącą kruszonką – po prostu pyszne muffiny:- ) W dodatku to babeczki bezglutenowe, ale polecam je wszystkim są bardzo delikatne i smaczne. Synek sięgając po kolejną muffinkę pytał „Mogę jeszcze jedną? Taka pyszna kruszonka”:- )
· 100 g zmielonych migdałów
· 130g mąki kukurydzianej
· 120 g brązowego cukru
· łyżeczka
cukru waniliowego
· 1
łyżeczka z czubem sody oczyszczonej
· 1
łyżeczka z czubem proszku do szczypta
soli
· 200 g jogurtu
· 50
ml oleju rzepakowego
· 1
jajko kurze
· 1
łyżeczka olejku migdałowego
· 120
– 150 g jagód*
Dodatkowo na kruszonkę:
· 60 g mielonych migdałów
· 2
duże miękkiego masła
· 3
łyżki cukru brązowego
· 3
łyżki mąki kukurydzianej
Piekarnik rozgrzać do 190 st . C.
Formę na muffiny posmarować
masłem lub wyłożyć papilotkami. Do jednej miski wsypać migdały, mąkę
kukurydzianą, brązowy i waniliowy cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i
wymieszać. Do drugiej miski wbić jajko, wlać olej, jogurt, olejek migdałowy –
wymieszać. Wlać płynne składniki do miski z sypkimi składnikami, lekko
wymieszać, tylko do połączenia składników i dodać jagody.
Z migdałów, masła, cukru i mąki przygotować zagnieść
kruszonkę.
Formę napełnić do 4/5 wysokości. Wierzch każdej babeczki posypać
kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 – 28 minut, aż muffinki
wyrosną i będą złocisto – brązowe (do "suchego patyczka").
Muffinki lekko wystudzić i delikatnie wyjąć z formy.
* w oryginalnym przepisie użyto czerwonych porzeczek
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Lisiecka Przystań
Muffiny migdałowo – jagodowe z kruszonką |
Muffiny migdałowo – jagodowe z kruszonką |
Muffiny migdałowo – jagodowe z kruszonką |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz