9 lutego 2013

Męskie gotowanie: tort czekoladowo – wiśniowy

Męskie gotowanie: tort czekoladowo – wiśniowy
Dziś przedstawiam ciasto, które przygotowała część męska naszej rodziny:- ) Wymyślili smak tortu, który mają ochotę spałaszować, zakasali rękawy i zabrali się do pracy. W kuchni wrzało, furczało i co jakiś czas dobiegało „A gdzie jest…”, „Coś jeszcze dodać?”, „A ile dodać?”:- ) Udało się! Mąż najlepszy i Junior stworzyli idealny duet i upiekli pyszny tort. Kakaowy biszkopt, przełożony delikatnym kremem z białą czekoladą, całość uwieńczona wiśniową galaretką z owocami. Oczywiście „achów” i „ochów” nie było końca:- ) Pierworodny ocenił, że to najlepsze ciasto jakie jadł w życiu, wtórował mu oczywiście jego ojciec najlepszy. Nie pozostaje mi nic innego jak oddać im piekarnik we władanie i czekać na kolejne słodkości:- ) Tort udekorowany czekoladowymi serduszkami będzie niebiańskim zakończeniem walentynkowej kolacji.

Biszkopt (tortownica o średnicy 21 cm):
·       3 jaja
·       60 g mąki
·       30 g kakao
·       90 cukru
·       cukier waniliowy (8g)
·       szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać żółtko i startą skórkę cytryny, wszystko dobrze zmiksować. Dodać przesianą mąkę z wymieszaną z kakao w dwóch porcjach. Mąkę wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem. Piec w piekarniku 15 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i wystudzić.

Krem mascarpone z białą czekoladą:
·       250 g serka mascarpone
·       100 g śmietany 30 %
·       2 łyżeczki żelatyny
·       100 g białej czekolady
·       4 łyżki śmietany kremówki

Wystudzone ciasto przekroić na pół. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami śmietany - lekko ostudzić. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywną pianę i dodać lekko ostudzona żelatynę – dokładnie wymieszać. Serek mascarpone zmiksować na gładką masę i dodać bitą śmietanę i rozpuszczoną czekoladę. Całość zmiksować na gładka masę. Wokół jednej połówki ciasta zapiąć obręcz i wylać 2/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i wyłożyć resztę kremu. Tort wstawić do lodówki na jakieś 30 minut.

Galaretka:
·       2 galaretki wiśniowe
·       250 g wypestkowanych wiśni 

W czasie kiedy tort się chłodzi przygotować galaretkę. Zagotować 750 ml wody, wrzucić pokrojone na połówki wiśnie i doprowadzić do wrzenia. Dodać galaretki wiśniowe dokladnie wymieszać – ostudzić. Kiedy galaretka będzie już bardzo zimna i zacznie się wiązać wylać ją na krem czekoladowy. Chłodzić w lodówce godzinę.

Smacznego: ) 

Męskie gotowanie: tort czekoladowo – wiśniowy
Męskie gotowanie: tort czekoladowo – wiśniowy

5 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo smacznie mmmm PYCHA! Czekolada i wiśnia to idealna para :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...ale smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Autorzy muszą być naprawdę utalentowani kulinarnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo masz uzdolnioną męską część rodziny :) Wspaniały!

    OdpowiedzUsuń