Kiedy zobaczyłam przepis na tę porową zupę postanowiłam natychmiast ją przygotować. Lubimy zupy i często przygotowuję je na obiad, a ta wyglądała wyjątkowo kusząco. Okazało się, że ryż nadaje tej kremowej zupie miłą dla podniebienia aksamitność:- )
Składniki:
· 100 g białego ryżu
· 1
marchewka
· 1
pietruszka
· 1
duża cebula
· 1
duży por lub 2 małe
· 1
½ l wody
· 2
ząbki czosnku
· 2
łyżki oleju
· 1
łyżka masła
· sól,
pieprz
Dodatkowo:
· szczypiorek
· czarnuszka
Cebulę pokroić w kostkę i
podsmażyć na rozgrzanym oleju. Zaleć wodą dodać pokrojoną w kostkę marchew,
pietruszkę i ryż. Całość gotować ok. 25 minut na średnim ogniu, aż ryż będzie
miękki. W tym czasie podsmażyć poszatkowanego pora na maśle.
Kiedy ryż jest bardzo miękki
dodać por, zmiażdżony czosnek, sól, popierz - zupę zmiksować na gładką masę. Jeśli krem
porowy jest zbyt gęsty, dodać jeszcze trochę wody. Zupę ponownie zagotować i
powtórzyć miksowanie.
Jedwabisty krem z porów podawać
ze szczypiorkiem i odrobiną czarnuszki.
Źródło przepisu: Al's kitchen
Jedwabista zupa porowa |
Wyglada przepysznie! A ze bardzo lubie pory, to jestem pewna, ze by mi smakowala.
OdpowiedzUsuńPoczyniłam dzisiaj. Pyszna jest. Dziękuję za przepis. :)))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się przydał a zupa smakowała:)))
UsuńPyszna, a przy tym baardzo zdrowa :) Por jest jednym z najlepszych i najzdrowszych warzyw!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Faktycznie baaardzo kremowa. Niestety potwornie jałowa! ;/ Może gdyby była na rosole, nabrałaby trochę charakteru.
OdpowiedzUsuńJa zupę porową 'odkryłam' niedawno- mimo, że nigdy wcześniej jej nie próbowałam, to od zawsze uważałam, że jest bleee (i zrozum tu kobietę? ;)) W końcu pokusiło mnie, zrobiłam i... jestem zachwycona jej delikatnym i kremowym smakiem. Mimo, że moja wersja troszkę różni się od Twojej, to jestem pewna, że smakuję równie pysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :) No i lecę zobaczyć Twój przepis na zupę porową :)
Usuń