3 maja 2013

Orkiszowe ciasteczka z czekoladą i owocami goji

W domu znowu zrobiło się ciasteczkowo:- ) Tym razem z Juniorem upiekliśmy orkiszowe ciasteczka z dodatkiem czekoladowych drobinek i niezwykle zdrowych suszonych owoców goji. Ciasteczka są lekko kruche, miękkie, dzięki mące orkiszowej o orzechowym smaku. Ciastka smakują dzieciakom i dorosłym, trudno im się oprzeć więc znikają z puszki w błyskawicznym tempie :- )

Składniki:
·       3 szklanki mąki orkiszowej razowej typ 1850
·       1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia
·       1 łyżeczka sody oczyszczonej
·       ¼  łyżeczki soli
·       225 g masła
·       ¾  szklanka ciemnego brązowego cukru
·       2 jajka
·       2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
·       200g gorzkich drobinek czekoladowych (chipsów czekoladowych)*
·       3 garści owoców goji

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, kolejno dodać jajka i ekstrakt z wanilii. Wsypać suche składniki i wyrobić ciasto. Na końcu dodać czekoladę i owoce goji. Ciasto chłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.

Po wyjęciu z lodówki, z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Kulki układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Kulki spłaszczyć łyżką.
Ciastka piec w temperaturze 175ºC przez około 16 – 20  minut, w zależności od wielkości. Ciastka orkiszowe wystudzić na kratce.


Jeśli macie w swojej kuchni Thermomix wystarczy wszystkie składniki, oprócz czekolady, zmiksować poz. Interwał, czas 3 minuty. Ciasto wyjąć i wgnieść do niego drobinki czekolady i owoce goji. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.

 *zamiast chipsów czekoladowych można użyć posiekanej gorzkiej czekolady

 Smacznego :- )

Źródło przepisu: Słodkie fantazje 



6 komentarzy :

  1. O, mam już przepis na jagody goji! Nie szaleję za nimi w "suchej" wersji, ale w ciasteczkach muszą smakować wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. A masz jakiś przepis na ciastka z otrębami i bakaliami czy czymś innym zastępującym duże ilości mąki? Wszystkie "zdrowotne" ciastka, które próbowałam piec były jakieś suche.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam błyskawiczne ciastka owsiano-kokosowe, robią furorę:) Jeśli lubisz ciasteczka z ikei to zasmakuja Ci ciasteczka owsiane, a jutro specjalnie dla Ciebie przepis na miękkie ciastka z amarantusem:)

      Usuń
  3. O kurtka na wacie. Ja się chyba do Ciebie wproszę na te ciastka z amarantusem. Nie mam pojęcia co to amarantus. Już sobie drukuję Twój przepis na ciastka owsiano-kokosowe i kilka innych :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. O amarantusie poczytaj bo to zdrowe zboże, można znaleźć je na półkach ze zdrową żywnością. Ciekawa jestem czy ciasteczka zasmakują?:)

    OdpowiedzUsuń