Sezon szparagowy w pełni więc pora na kilka przepisów z wykorzystaniem tych smacznych, wiosennych warzyw. Swoją droga ciekawe, które szparagi wolicie białe czy zielone? Ciągle próbuję to jedne, to drugie i nie mogę się zdecydować:- ) Jako pierwszy podam przepis na lekką zupę z białych szparagów, oczywiście z dodatkiem mojej ulubionej kaszy jaglanej:- ) Biały krem bez dodatku śmietany czy mąki. Dla smaku szparagi dusiłam na maśle, ale jeśli nie używacie tłuszczu zwierzęcego śmiało możecie zastąpić go olejem np. rzepakowym.
Składniki:
· 1
pęczek (½ kg) białych szparagów
· 1
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
· 1
½ l wywaru warzywnego, bulionu lub wody
· 2
łyżki klarowanego masła
· sok
z cytryny
· sól,
pieprz, cukier
Szparagi umyć, obrać, odłamać
zdrewniałe końce i pokroić w ok. 3 – 4 centymetrowe kawałki. W garnku rozgrzać
masło klarowane, wrzucić szparagi i dusić na maśle ok. 5 minut. Warzywa zalać
wywarem, bulionem lub po prostu wodą, wsypać kasze jaglaną i gotować 15 – 20
minut, aż szparagi będą miękkie. Całość zmiksować na aksamitny krem.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta rozrzedzić ją dodając
trochę wody
Doprawić
solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
Smacznego:- )
Lekki krem z białych szparagów |
Lekki krem z białych szparagów |
Lekki krem z białych szparagów |
Jeśli już musimy wybierać, to chyba wolimy zielone szparagi, ale zawsze jest to duży problem:) Krem wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia! Bardzo mi się podoba pomysł wykorzystania tych pojemniczków :)
OdpowiedzUsuń