Rybne ragoût z wiosennymi warzywami |
Jeśli lubicie ryby nie muszę zachęcać do przygotowanie tego wiosennego ragoût. Delikatne jednogarnkowe danie z filetów z soli ze szparagami, kalarepą, marchewką i cukinią - po prostu fantastyczny lekki posiłek. Przygotowanie takiego ragoût nie zajmuje wiele czasu za to wspaniale smakuje. Zamiast soli można użyć dowolnej ulubionej ryby. Ragoût można podawać z wszelkimi dodatkami: makaronami, kaszami, ziemniakami, ryżem lub po prostu z kromką świeżego chleba:- )
Składniki:
· 300
– 400 g
fileta z soli lub innej białej ryby
· sok
z cytryny
· 1
młoda cebula
· ok.
10 cm
kawałek białej części pora
· 2
łyżki oleju rzepakowego
· 1
łyżka masła (opcjonalnie)
· 1
kalarepa
· 2
młode marchewki
· ½
pęczka zielonych szparagów
· 1
cukinia
· 1
szklanka wywaru warzywnego lub bulionu
· ½
szklanki śmietany 30%
· 1
łyżeczka białej mąki (użyłam mąkę orkiszową typ 700)
· 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
· sól,
biały pieprz
Filet z soli opłukać zimną wodą, osuszyć, pokroić na ok. 4 –
5 centymetrowe kawałki, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na
minimum 10 minut.
Cebulę i pora posiekać w kostkę. Kalarepę obrać i pokroić w
większe kawałki. Marchew oskrobać i pokroić w plasterki, Szparagi cienko obrać
i podzielić na ok. 3 centymetrowe kawałki. Cukinię pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim lekko osoloną
cebulę i pora. Dodać kalarepę, marchew, zielone szparagi i masło. Warzywa
obsmażać, od czasu do czasu mieszając przez ok. 3 minuty. Całość zalać wywarem i
dusić ok. 7 – 10 minut aż warzywa zmiękną. Dodać cukinię i ¼ szklanki
zahartowanej śmietany – wymieszać, gotować ok. 3 minut. Na wierzchu warzyw
położyć kawałki oprószonej solą i białym pieprzem ryby, przykryć pokrywką i
gotować ok. 5 minut.
Wymieszać resztę śmietany z mąką i dodać do ragoût aby
zagęścić sos. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
Ragoût doprawić sola i pieprzem. Podawać z ryżem naturalnym,
makaronem, kaszami, ziemniakami lub chlebem, posypane zielona pietruszką.
Smacznego:- )
Rybne ragoût z wiosennymi warzywami |
Rybne ragoût z wiosennymi warzywami |
Rybne ragoût z wiosennymi warzywami |
Rybne ragoût z wiosennymi warzywami |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz