Placuszki biszkoptowe z sosem truskawkowym |
Pyszne, delikatne placuszki idealne na podwieczorek, wyśmienicie smakują z sosem truskawkowym:- ) Placuszki przygotowuje się błyskawicznie i są świetnym sposobem na wykorzystanie niepotrzebnych białek. Tym razem zrobiłam je z mieszaniny mąki orkiszowej i owsianej, ale oczywiście można do tego użyć mąkę pszenną. Nie muszę chyba wspominać, że Junior był bardzo zadowolony z takiego podwieczorku i jak zwykle domagał się dodatkowej porcji:- )
Składniki na ok. 7 placków:
· ½
szklanki białek
· ½
szklanka mąki (po ok.2 łyżki mąki orkiszowej typ 700 i mąki owsianej)
· 1
łyżka oleju
· szczypta
soli
· 1
łyżeczka cukru
· kilka
kropli ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
· odrobina
oleju do smażenia
Białka ubić na sztywną pianę z
szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Pianę z białek delikatnie
wymieszać z przesianą mąką, olejem i ekstraktem waniliowym.
Na rozgrzanej patelni lekko
przesmarowanej tłuszczem smażyć na złoty kolor małe placki.
Sos truskawkowy:
· 250 g truskawek
· ½
szklanki wody
· 2
łyżki soku z cytryny
· 1
– 2 łyżki miody lub syropu z agawy
· 2
rozgniecione goździki
· szczypta
korzenia lukrecji
Truskawki umyć, usunąć szypułki,
przełożyć do garnka. Owoce zalać wodą, dodać rozgniecione goździki, szczyptę
korzenia lukrecji i zagotować. Truskawki zmiksować. Do sosu dodać sok z
cytryny, doprawić miodem lub syropem z agawy. Jeśli sos jest zbyt rzadki
jeszcze chwilę go gotować aż zgęstnieje, jeśli jest zbyt gesty dolać odrobinę
wody. Aby sos był bardziej delikatny i aksamitny należy go przecedzić.
Smacznego:- )
Placuszki biszkoptowe z sosem truskawkowym |
Placuszki biszkoptowe z sosem truskawkowym |
Placuszki biszkoptowe z sosem truskawkowym |
Placuszki biszkoptowe z sosem truskawkowym |
Sos jest obłędny!;)
OdpowiedzUsuńbiszkoptowe lekkie placuszki z tak smacznym sosem, na pewno przepyszne !! idealne na śniadanko ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie!
OdpowiedzUsuń