15 lipca 2013

Najlepsze ciasto ucierane z owocami i kokosową kruszonką


Najlepsze ciasto ucierane z owocami i kokosową kruszonką
Ciasto, które zachwyciło całą moją rodzinę. Proste, błyskawiczne (najwięcej czasu zabrało mi drylowanie wiśni) i bardzo, bardzo smaczne. Wypróbowaliśmy wersję z rabarbarem i truskawkami, a ciasto na zdjęciach upiekłam z wiśniami, malinami i czarna porzeczką – pychota;- ) Myślę, że pojawią się jeszcze wariacje jagodowe, jesienią śliwkowo-cynamonowe i kto wie co jeszcze wpadnie mi do głowy.
Składniki na ciasto:
·       500 g obranych owoców*
·       200 g masła
·       1 szklanka cukru pudru
·       1 łyżeczka cukru waniliowego
·       4 jaja
·       1 szklanki mąki orkiszowej typ 700**
·       ½ szklanki maki orkiszowej razowej
·       1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Owoce umyć, osuszyć, obrać, wypestkować (użyłam mieszanki wiśni, czarnej porzeczki i malin). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując kolejno dodawać jajka. Do masy dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia – starannie wymieszać.

Składniki na kruszonkę:
·       5 łyżek zimnego masła
·       5 łyżek mąki orkiszowej typ 700
·       5 łyżek cukru
·       1 łyżeczka cukru waniliowego
·       5 łyżek wiórków kokosowych

Z podanych składników zagnieść kruszonkę.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać po czym ułożyć na nim  warstwę owoców. Na wierzchu rozsypać kokosową kruszonkę. Piec 60 – 70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

* można użyć dowolnych owoców: truskawek, rabarbaru, wiśni, porzeczek, jagód, malin itd.
** piekłam już to ciasto używając mąki pszennej, mąki orkiszowej razowej – każda z wersji jest pyszna:- )

Smacznego:- )

Najlepsze ciasto ucierane z owocami i kokosową kruszonką

Najlepsze ciasto ucierane z owocami i kokosową kruszonką
Najlepsze ciasto ucierane z owocami i kokosową kruszonką

3 komentarze :

  1. Wygląda naprawdę świetnie :) dziękuję za zgłoszenie przepisu do wiśniowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzisiaj wlasnie bede piekla ale nie wiem co to jest maka orkiszowa bo mieszkam w Dk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że skorzystasz z przepisu:) Mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną (najlepiej użyć mąkę tortową i razową jak w przepisie). Orkisz to starożytna odmiana pszenicy na pewno można dostać taka mąkę w sklepach ze zdrową żywnością:)

      Usuń