Zupa z jarmużem |
Pora na rozgrzewającą, pożywną zupę, która urozmaici jesienne menu. Do ugotowania tej zupy użyłam coraz bardziej popularnego u nas jarmużu. Jarmuż jest tak zdrowy, że nie wiem jak to możliwe, że dopiero teraz zagościł w mojej kuchni :- ) Jarmuż jest bogatym źródłem witaminy K, C, β-karotenu, luteiny, zeaksantyny, wapnia i żelaza. Można go jeść na surowo i na ciepło, łatwo więc znaleźć sposób na serwowanie go swoim bliskim. Dzisiejsza zupa inspirowana jest portugalską zupą caldo verde, która podawana jest jako narodowe danie z kromką kukurydzianego chleba broa de milho.
Jak ugotować zupę z jarmużem?
Składniki:
- 1 chorizo
- 1 gruby plaster wędzonego boczku lub szynki
- 1 duża cebula
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 400 g obranych ziemniaków
- 120 posiekanego jarmużu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Jarmuż opłukać, posiekać na wąskie paski, usuwając twarde zgrubienia. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Cebulę, czosnek i ziemniaki podsmażyć w garnku na oleju (około 5 – 7 minut aż cebula i czosnek zeszklą się). Dolać 1 ½ litra wody, dołożyć chorizo i wędzoną szynkę. Gotować 20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Szynkę i kiełbasę i połowę ziemniaków wyjąć z zupy. Wywar z resztą ziemniaków, czosnkiem i cebulą zmiksować, dodać jarmuż i gotować około 25 minut bez przykrycia. Doprawić solą i pieprzem. Do zupy dodać kawałki ziemniaków i pokrojone w plastry chorizo i szynkę. Zupę podawać z chlebem.
Smacznego:- )
Zupa z jarmużem |
Zupa z jarmużem |
Wygląda smakowicie, bardzo ciekawa zupka!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. O jarmużu słyszałam sporo dobrego, sama nie miałam okazji jeszcze spróbować. Będę na niego polować :) Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Fajna zupa. U mnie jarmuż gości w kuchni od mniej więcej roku i coraz chętniej po niego sięgam, w szczególności smakuje mi właśnie w zupach.
OdpowiedzUsuń