| Nuggetsy z piekarnika | 
Ostatnio byłam z Juniorem na zakupach, miła pani poczęstowała nas promocyjnymi nuggetsami. Junior od razu poprosił, żebym kupiła je na obiad. Pomyślałam, ech raz kupię gotowca. Ochota mi minęła kiedy przeczytałam skład – 46% mięsa drobiowego… Jak się domyślacie nie kupiłam ich… Za to po powrocie do domu, zakasałam rękawy i zrobiłam domowe nuggetsy z piekarnika. Junior wcinał, aż mu się uszy trzęsły :- ) Podajcie je z sosem czosnkowym lub ketchupem z ulubioną surówką np. sałatką Coleslaw w wersji light.
| Nuggetsy z piekarnika | 
Jak zrobić pyszne, chrupiące nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych pieczone w piekarniku?
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
 - świeżo mielonego pieprzu
 - sól
 
Ciasto:
- 220 ml jogurtu naturalnego
 - ½ szklanki mąki
 - 1 jajko
 - 1 łyżka oleju rzepakowego
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
 - 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
 - ½ łyżeczki chili
 - ½ łyżeczki soli
 
Dodatkowo:
- 2 – 3 szklanki płatków kukurydzianych
 - 5 łyżek oleju rzepakowego
 
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i
oczyścić z błon. Filety pokroić na mniejsze kawałki (około 2 – 3 cm). Każdy
kawałek delikatnie rozdusić tłuczkiem. Mięso oprószyć solą i pieprzem i odłożyć
do lodówki na pół godziny.
Przygotować ciasto, mieszając w misce
jogurt, mąkę, jajko, łyżkę oleju, paprykę słodką, wędzoną i ostrą, sól. Jeśli
ciasto jest zbyt gęste dodać odrobinę wody.
Płatki kukurydziane pokruszyć. 
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Kawałki kurczaka wrzucić do ciasta i
wymieszać. Kolejno wyjmować kawałki mięsa panierować w płatkach kukurydzianych
i układać na blasze. Na końcu każdy kawałek posmarować olejem rzepakowym najlepiej
używając pędzelka (lub innym ulubionym).
Piec 15 – 20 minut.
Podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem
i ulubiona surówką np. sałatką Coleslaw w wersji light.
Smacznego:- )
| Nuggetsy z piekarnika | 
| Nuggetsy z piekarnika | 
| Nuggetsy z piekarnika | 




Mniam :) Często takie robię w domu, zdrowsze niż smażone :)
OdpowiedzUsuńja zawsze robiłam smażone, ale muszę spróbować takiej lżejszej wersji :)
OdpowiedzUsuńale pysznie:)
OdpowiedzUsuńPychotka-zapisuję:) mnie też skład niektórych "gotowców" przeraża-mały procent mięsa w mięsie,no i te wszystkie dodatki...
OdpowiedzUsuńPrzepyszne:))) następnym razem zdecydowanie zrobię z podwójnej porcji,wszystkim bardzo smakowały:)
UsuńWyszły idealnie :)
OdpowiedzUsuńProponuję moczyć kawałki kurczaka w mleku kokosowym i wtedy obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych (bez użycia mąki). I zdrowiej i smaczniej :)
OdpowiedzUsuńWitaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńMniam, na pewni nie pogardziłam bym taka przekąską ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuń