8 maja 2023

Pesto z rzeżuchy

Pesto z rzeżuchy

Pesto z rzeżuchy

Wiosną często sieję rzeżuchę, szybko rośnie i jest idealna jako dodatek do sałatek i kanapek. Jeśli jednak nie wiecie co zrobić z nadmiarem rzeżuchy, mam dla Was przepis na pyszne, zielone pesto. Pesto jest bardzo charakterne! Ma ostry, gorzkawy smak i świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek lub makaronu. 


Pesto z rzeżuchy

Jak zrobić pesto z rzeżuchy?

Składniki:
  • 2 garści rzeżuchy
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Pesto z rzeżuchy
Pesto z rzeżuchy

Wszystkie składniki zmiksować na dość gładką masę. Doprawić do smaku solą i odrobiną zmielonego pieprzu.

Podawać z świeżym pieczywem.

Pesto rzeżuchowe świetnie nadaje się też do przygotowania prostego zielonego sosu. Wystarczy wymieszać 1 łyżkę majonezu z 1 łyżką jogurtu naturalnego i łyżka pesto. Taki sos można użyć jako dodatek do wiosennych sałat.

Smacznego: -)


Pesto z rzeżuchy
Pesto z rzeżuchy


Pesto z rzeżuchy
Pesto z rzeżuchy



                     

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz