Mój syn bardzo lubi pieczarki pod wszystkimi postaciami, staram się więc przygotowywać różne dania z tymi grzybami. Zachęcam do wypróbowania prostej zupy pieczarkowej. Dzięki dodatkowi serków topionych ma kremowy pyszny smak, a dodatek gałki muszkatołowej i liścia laurowego nadaje jej miły aromat. Choć zupa ta nie ma pięknego koloru jest bardzo smaczna i polecam wszystkim miłośnikom aksamitnej zupy dyniowej.
Jak zrobić zupę pieczarkową?
Składniki:
· 250 dag pieczarek
· 1 cebula
· 70 ml białe wino
· 1 łyżka masła
· ½ l bulionu, wywaru warzywnego lub wody
· 100 ml śmietany 18%*
· 2-3 trójkąty serka topionego śmietankowego lub pieczarkowego
· sól, pieprz,
· szczypta gałki muszkatołowej
· 2 ziarna ziele angielskie
· 1 liść laurowy
· natka pietruszki
Dodatkowo:
· 3 – 4 pieczarki
· olej do smażenia
*w przepisie można pominąć śmietanę, wówczas zupa będzie mniej kaloryczna, lub dodać wg uznania większa jej ilość
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, następnie dodać pokrojone w kostkę pieczarki, liść laurowy i ziele angielski. Podlać winem i razem dusić jakieś 5 – 7 minut. Całość zalać bulionem i zagotować. Wyłowić liść laurowy i ziele angielskie, wrzucić pokruszone serki topione i zmiksować. Zaciągnąć kremową zupę śmietanę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pozostałe pieczarki pokroić w cienkie plasterki i smażyć na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zezłocą. Doprawić lekko solą i pieprzem.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki z karmelizowanymi plastrami pieczarek.
Smacznego:- )
Zupa pieczarkowa |
Zupa pieczarkowa |
Śliczne zdjęcia i domyślam się, że zupa równie wspaniała!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)