Kurczak w tymianku |
Pomysł na kurczaka znaleziony w starym zeszycie z przepisami. Tak przygotowywała kurczaka moja mama. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak dzieciństwa. Przepis lekko zmodyfikowałam – zamiast kurczaka użyłam samych nóg i obdarłam je ze skóry. W zasadzie potrawa robi się sama :- )
Jak zrobić kurczaka w tymianku?
Składniki:
· 1
kurczak podzielony na 8 części lub 4 nogi
· 3
cebule
· 8
– 10 ząbków czosnku
· 100
ml oliwy
· 60
ml octu winnego
· 2
– 3 łyżeczki tymianku
· sól,
pieprz, chili
· 5
liści laurowych
Kurczaka albo nogi umyć podzielić
na części, obrać ze skóry, natrzeć solą, pieprzem, chili, odstawić na ½
godziny do lodówki . Mięso włożyć do garnka, posypać tymiankiem, dodać liście
laurowe, cebulę pokrojoną w ćwiartki, obrany czosnek. Zalać octem i olejem.
Całość zagotować i dusić na małym ogniu 45 minut.
Smacznego:- )
Wygląda wspaniale!!!
OdpowiedzUsuńjuż czuję ten zapach............ahhhh
OdpowiedzUsuń