4 grudnia 2012

Kurczak w tymianku

Kurczak w tymianku

Pomysł na kurczaka znaleziony w starym zeszycie z przepisami. Tak przygotowywała kurczaka moja mama.
  Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak dzieciństwa. Przepis lekko zmodyfikowałam – zamiast kurczaka użyłam samych nóg i obdarłam je ze skóry. W zasadzie potrawa robi się sama :- )

Jak zrobić kurczaka w tymianku?

Składniki:
·       1 kurczak podzielony na 8 części lub 4 nogi
·       3 cebule
·       8 – 10 ząbków czosnku
·       100 ml oliwy
·       60 ml octu winnego
·       2 – 3 łyżeczki tymianku
·       sól, pieprz, chili
·       5 liści laurowych

Kurczaka albo nogi umyć podzielić na części, obrać ze skóry, natrzeć solą, pieprzem, chili, odstawić  na  ½ godziny do lodówki . Mięso włożyć do garnka, posypać tymiankiem, dodać liście laurowe, cebulę pokrojoną w ćwiartki, obrany czosnek. Zalać octem i olejem. Całość zagotować i dusić na małym ogniu 45 minut.

Smacznego:- )


Kurczak w tymianku

Kurczak w tymianku

2 komentarze :