Dzień za dniem mija w zastraszającym tempie i grudzień ucieka…Już czas na przygotowywanie Świątecznych smakołyków:- ) Zaczynam od orzechowych obwarzanek. Pyszne, chrupiące, orzechowe, trudno się od nich oderwać. Dobrze, że to przepis na dużą porcję. Ciastka idealnie nadają się jako ozdoby choinkowe – wystarczy kawałek wstążki i piękne bombki gotowe:- )
Jak zrobić orzechowe obwarzanki?
Składniki:
· 4
białka
· szczypta
soli
· 1
łyżka soku z cytryny
· 250 g cukru
· 200 g mielonych orzechów
lakowych
· 50 g wiórków kokosowych
· 4
krople olejku migdałowego
Dodatkowo:
· 50 g gorzkiej czekolady lub
polewy czekoladowej
Białka ubić z solą i sokiem z cytryny na sztywną pianę,
stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana jest bardzo gęsta dodać do masy orzechy,
wiórki kokosowe i aromat – całość delikatnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzać do 150ºC (z termoobiegiem 130ºC). Masę włożyć
do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i na blachy wyłożone pergaminem
wyciskać obwarzanki o średnicy ok. 7
cm . Ciastka piec porcjami 20 – 25 minut. Wyjąć i
wystudzić.
Czekoladę pokroić na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wlać ją do mocnego woreczka foliowego, przez odcięty niewielki kawałek rogu wyciskać
na obwarzanki cienkie paseczki. Odczekać aż polewa zaschnie.
Smacznego!
Idealne na choinke! :)
OdpowiedzUsuń