5 grudnia 2012

Orzechowe obwarzanki


Dzień za dniem mija w zastraszającym tempie i grudzień ucieka…Już czas na przygotowywanie Świątecznych smakołyków:- ) Zaczynam od orzechowych obwarzanek. Pyszne, chrupiące, orzechowe, trudno się od nich oderwać. Dobrze, że to przepis na dużą porcję. Ciastka idealnie nadają się jako ozdoby choinkowe – wystarczy kawałek wstążki i piękne bombki gotowe:- )

Jak zrobić orzechowe obwarzanki?

Składniki:
·       4 białka
·       szczypta soli
·       1 łyżka soku z cytryny
·       250 g cukru
·       200 g mielonych orzechów lakowych
·       50 g wiórków kokosowych
·       4 krople olejku migdałowego

Dodatkowo:
·       50 g gorzkiej czekolady lub polewy czekoladowej

Białka ubić z solą i sokiem z cytryny na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana jest bardzo gęsta dodać do masy orzechy, wiórki kokosowe i aromat – całość delikatnie mieszamy.

Piekarnik rozgrzać do 150ºC (z termoobiegiem 130ºC). Masę włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i na blachy wyłożone pergaminem wyciskać obwarzanki o średnicy ok. 7 cm. Ciastka piec porcjami 20 – 25 minut. Wyjąć i wystudzić.

Czekoladę pokroić na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać ją do mocnego woreczka foliowego, przez odcięty niewielki kawałek rogu wyciskać na obwarzanki cienkie paseczki. Odczekać aż polewa zaschnie.

Smacznego!



1 komentarz :