Śniadaniowy kuskus kokosowo – migdałowy |
Ciepłe śniadanie z kaszy kuskus idealne na zimowe mroźne poranki:- ) Kuskus używałam dotychczas w daniach wytrawnych, przyszła jednak pora na słodką próbę. To śniadanie dla miłośników kokosowych smakołyków. Mleko kokosowe nadaje kaszy niezwykle intensywny aromat, w środku chrupiące migdały i miękkie słodkie jabłko. Warto spróbować takiego śniadania jako odmiany po owsiankowych porankach:- )
Składniki na 2 porcje:
· ½
szklanki kaszy kuskus
· szklanka
mleka kokosowego
· jabłko
· 2
łyżki wiórków kokosowych
· 4
łyżki płatków migdałowych
· 1
– 2 łyżeczki miodu
· szczypta
soli
· łyżeczka
siemienia lnianego
Mleko kokosowe zagotować z szczypta soli. Gorącym mlekiem
kokosowym zalać kuskus, przykryć talerzykiem - odstawić na jakieś 5 minut.
Wiórki kokosowe uprażyć na patelni – odłożyć, płatki migdałowe także uprażyć na suchej patelni i odłożyć. Jabłko
obrać ze skorki, pokroić w kostkę wrzucić na rozgrzana patelnię, polać łyżeczka
miodu i chwilę karmelizować.
Napęczniały kuskus spulchnić widelcem, dodać połowę migdałów,
uprażone jabłko i wiórki kokosowe - wymieszać. Śniadaniową kaszę posypać
płatkami migdałowymi, siemieniem lnianym i ewentualnie dodać jeszcze jedną
łyżeczkę miodu.
Smacznego!
Źródło przepisu: Emma gotuje
Śniadaniowy kuskus kokosowo – migdałowy |
Śniadaniowy kuskus kokosowo – migdałowy |
Śniadaniowy kuskus kokosowo – migdałowy |
uwielbiam kuskus na słodko!:) szybki, a jakie efektowne śniadanie
OdpowiedzUsuńoo kuskus jest pyszny!! Ale na słodko nigdy nie jadłam,, czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam kokosową wersję :)
OdpowiedzUsuńwersja kuskusu obłędna! :) świetne śniadanie!
OdpowiedzUsuńJak nie lubię kuskus tak w tym połączeniu może być zupełnie inaczej !!
OdpowiedzUsuń