Błyskawiczne pączki serowe |
Długo zastanawiałam się czy na tłusty czwartek przygotować pączki. Ponieważ czuję wielki respekt przez wszystkimi wypiekami drożdżowymi wybrałam opcje pośrednią. Postanowiłam usmażyć błyskawiczne pączki serowe, bez drożdży , bez wyrastania, za to bardzo smaczne:- ) Miękkie, puszyste, sprężyste z chrupiącą skórką, obsypane cynamonowym cukrem pudrem – idealne na zbliżający się zapusty. Pączki serowe tak nam smakują, że pewnie jeszcze nie raz przygotuję je na szybki deser:- )
· 1/2 kg tłustego twarogu
· 5 łyżek śmietany 18%
· 4 jajka
· 6 łyżek cukru
· 8g cukru waniliowego
· 1 łyżka spirytusu lub wódki
· 350 g mąki pszennej
· 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
· ½ łyżeczki kurkumy
· szczypta soli
· ok. 600 - 750 g smalcu do smażenia
· cukier puder pomieszany z cynamonem do posypania
Rozgrzać smalec do temperatury ok. 175ºC.
Ciasto będzie klejące, mocząc ręce w zimnej wodzie formować niewielkie kulki. Kształt kulek nie musi być idealny, podczas smażenia nabiorą krągłości. Zrobić próbę tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeżeli wypłynie i szybko się zarumieni można smażyć pączki. Pączki smażyć na mocno brązowy kolor, tak aby powstała chrupiąca skórka. W czasie smażenia pączki obracać i ewentualnie odczepiać od dna. Usmażone pączki wyjmować cedzakiem na papierowe ręczniki aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ostudzone pączki posypać cukrem pudrem z cynamonem.
Zajadając rodzinnie pączki serowe stwierdziliśmy, że idealnie smakowałyby z sosemjagodowym lub frużeliną jagodową:- )
Zajadając rodzinnie pączki serowe stwierdziliśmy, że idealnie smakowałyby z sosemjagodowym lub frużeliną jagodową:- )
Smacznego: )
Źródło przepisu: Bake and Taste
Błyskawiczne pączki serowe |
Błyskawiczne pączki serowe |
Błyskawiczne pączki serowe |
Błyskawiczne pączki serowe |
śliczne zdjęcia i moje ulubione serowe pączki
OdpowiedzUsuńmiło mi, że skorzystałaś z przepisu :)
Te serowe paczki dołaczyły do naszych ulubionych słodkości:)
UsuńDobrze, że udało mi się znaleźć taki fenomenalny przepis;)
Dziwne. Mi nie wyszły :( a piec potrafię praktycznie wszystko. Nawet drożdżówkę. Nie przesmażyły się w środku choć na zewnątrz wyglądały fenomenalnie. A w dodatku w środku były czerwone i wyglądały jak by to było mięso mielone!!!
OdpowiedzUsuń