Sałatka z raków i rukoli |
Proste składniki, szybkie przygotowanie, a w roli głównej raki. W Polsce trudno było o owoce morza jakie jadano w krajach śródziemnomorskich. Transport był zbyt powolny, aby takie świeże rarytasy codziennie docierały na polskie stoły. Jako zamiennik zagościł w naszej rodzimej kuchni rak. Najczęściej raki jadano z dodatkiem śmietany lub majonezu, przygotowałam jednak lżejszą letnią wersję sałatki z raków z rukolą, bazylia i oliwkami.
Składniki:
· 2
garści rukoli
· 10
– 15 listków bazylii
· 100 g ogonów raków
· 2
łyżki pokrojonych zielonych lub czarnych oliwek
· ½
czerwonej cebuli
· 3
– 4 pomidory koktajlowe
· 3
– 4 łyżki soku z cytryny
· 3
łyżki oleju słonecznikowego
· 2
– 3 ząbki czosnku
Rukolę i listki bazylii umyć, osuszyć wsypać do miski. Pomidory koktajlowe
pokroić w ćwiartki, cebule w cienkie ćwierćplasterki, oliwki pokroić w paski,
dodać do rukoli. Ogony raków odsączyć z zalewy i polać sokiem z cytryny –
odstawić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić
czosnek i lekko zeszklić, dodać ogony raków, oprószyć pieprzem. Ogony chwilę
podsmażać a następnie wyłożyć na przygotowane warzywa wraz powstałym sosem.
Smacznego:- )
Sałatka z raków i rukoli |
Sałatka z raków i rukoli |
Sałatka z raków i rukoli |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz