14 lutego 2013

Sałatka z raków i rukoli


Sałatka z owocami morza
Sałatka z raków i rukoli
Proste składniki, szybkie przygotowanie, a w roli głównej raki. W Polsce trudno było o owoce morza jakie jadano w krajach śródziemnomorskich. Transport był zbyt powolny, aby takie świeże rarytasy  codziennie docierały  na polskie stoły. Jako zamiennik zagościł w naszej rodzimej kuchni rak. Najczęściej raki jadano z dodatkiem śmietany lub majonezu, przygotowałam jednak lżejszą letnią wersję sałatki z raków z rukolą, bazylia i oliwkami.

Składniki:
·       2 garści rukoli
·       10 – 15 listków bazylii
·       100 g ogonów raków
·       2 łyżki pokrojonych zielonych lub czarnych oliwek
·       ½ czerwonej cebuli
·       3 – 4 pomidory koktajlowe
·       3 – 4 łyżki soku z cytryny
·       3 łyżki oleju słonecznikowego
·       2 – 3 ząbki czosnku

Rukolę  i listki bazylii  umyć, osuszyć wsypać do miski. Pomidory koktajlowe pokroić w ćwiartki, cebule w cienkie ćwierćplasterki, oliwki pokroić w paski, dodać do rukoli. Ogony raków odsączyć z zalewy i polać sokiem z cytryny – odstawić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i lekko zeszklić, dodać ogony raków, oprószyć pieprzem. Ogony chwilę podsmażać a następnie wyłożyć na przygotowane warzywa wraz powstałym sosem.

Smacznego:- )

Sałatka na lunch
Sałatka z raków i rukoli

Sałatka na kolację
Sałatka z raków i rukoli

Sałatka z rakami
Sałatka z raków i rukoli

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz