Domowe masło |
Kiedy byłam małym dzieckiem, ulubionym zwyczajem wielkanocnym było przygotowywanie maślanych baranków. Zajmował się tym mój tata, który miał sposób na wyjmowanie baranków z drewnianej formy bez ich deformacji:- ). Zajęciem siostry i moim było nadanie im charakteru przyprawiając oczy, nosy, uszy, ogony… Dziś baranki można kupić w każdym sklepie, ale my wciąż zgodnie z tradycją, przygotowujemy je w domu, ku uciesze Juniora. Dziś poszłam o krok dalej i zrobiłam także domowe masło. Jak to bywa z domowymi przetworami masło jest smaczniejsze od kupnego. Żałuję tylko, że nie mam małej łąki na której pasie sie łaciata krowa dająca pyszne, zdrowe mleko:- )
Składniki
· 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
Dodatkowo:
· forma baranka
Śmietanę i naczynie, w którym będziemy robić masło mocno schłodzić.
Miksować śmietanę, aż wydzieli się kwaśny płyn. Miksować jeszcze chwilę do momentu wytrącenia się masła. Masło przełożyć na sitko i płukać pod bieżącą wodą, aż spływająca woda będzie czysta. Masło pozostawić do odsączenia.
Za pomocą formy przygotować baranka. Barankowi doprawić oczy, nos, uszy, ogon.
Smacznego:- )
Domowe masło |
Domowe masło |
Przepiękny maślany baranek!
OdpowiedzUsuńTakie robiła moja kochana Prababcia.
Udanych i pysznych świąt Ci życzę.
Dziękuję za życzenia i dla Ciebie także wspaniałych Świąt:)
Usuń