29 marca 2013

Tort a’la Prince Polo

Tort a’la Prince Polo
Tort polecam miłośnikom bardzo słodkich wypieków i wafelków w czekoladzie:- ).  Sycące czekoladowe  ciasto z aksamitnym, maślanym kremem, słodką bezą orzechowo – kokosowo – wafelkową , przełożone musem śliwkowym. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na wielkanocny bogaty i pyszny tort polecam skorzystać z mojego przepisu:- )

Składniki na biszkopt:
·       5 jaj
·       150 g cukru
·       1 cukier waniliowy
·       szczypta soli
·       120 g mąki
·       30 g kakao
·       ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Mąkę przesiać z kakao i z proszkiem do pieczenia – odstawić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodawać kolejno żółtka i dobrze zmiksować. Dodać przesianą mąkę w dwóch porcjach. Mąkę wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem. Piec w piekarniku 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i wystudzić.

Składniki na bezowy blat:
·       6 białek
·       szczypta soli
·       1 szklanka cukru
·       100 g wafelków w czekoladzie typu Prince Polo
·       100 g orzechów włoskich
·       100 g wiórków kokosowych

Białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodawać cukier, aż powstanie gęsta, lśniąca masa. Wafelki i orzech posiekać  i razem z wiórkami kokosowymi dodać do białkowej masy – wymieszać. Masę wylać do formy  o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez 40 – 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Masa śliwkowa:
·       380 g domowego musu śliwkowego*
·       3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę namoczyć w 50 ml zimnej wody. Mus śliwkowy podgrzać w garnku, dodać żelatynę, wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić.

Krem maślany:
·       6 żółtek
·       5 łyżek cukru
·       150 g masła
·       3 łyżki ajerkoniaku (opcjonalnie)

Żółtka ubić z cukrem na parze na puszystą masę – ostudzić. Masło utrzeć mikserem i stopniowo dodawać masę żółtkową, do powstanie aksamitnego kremu. Jeśli kremu nie będą jadły dzieci, można dodać ajerkoniak lub inny aromatyczny alkohol.

Dodatkowo do dekoracji:
·       polewa z gorzkiej czekolady
·       50 g wafelków w czekoladzie

Biszkopt przeciąć na pół. Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć wystudzony mus śliwkowy, przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć ok. ¾ masy maślanej, przykryć bezowym krążkiem. Boki tortu wysmarować pozostałym kremem maślanym i obłożyć pokrojonymi wafelkami. Wierzch tortu ozdobić polewa czekoladową. Tort chłodzić przed podaniem ok. 3 godziny.

*zamiast musu śliwkowego można użyć gotową frużelinę wiśniową, nie trzeba wówczas dodawać do niej żelatyny.

Smacznego:- )

Tort a’la Prince Polo
Tort a’la Prince Polo
Tort a’la Prince Polo

3 komentarze :

  1. Sam opis sprawia, że człowiek ma ochotę biec do kuchni i je upiec...A zdjęcia nie pomagają w opieraniu się tej pokusie ;)

    OdpowiedzUsuń