Tort polecam miłośnikom bardzo słodkich wypieków i wafelków w czekoladzie:- ). Sycące czekoladowe ciasto z aksamitnym, maślanym kremem, słodką bezą orzechowo – kokosowo – wafelkową , przełożone musem śliwkowym. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na wielkanocny bogaty i pyszny tort polecam skorzystać z mojego przepisu:- )
Składniki na biszkopt:
· 5 jaj
· 150 g cukru
· 1 cukier waniliowy
· szczypta soli
· 120 g mąki
· 30 g kakao
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Mąkę przesiać z kakao i z proszkiem do pieczenia – odstawić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodawać kolejno żółtka i dobrze zmiksować. Dodać przesianą mąkę w dwóch porcjach. Mąkę wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm , wyłożonej papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem. Piec w piekarniku 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i wystudzić.
Składniki na bezowy blat:
· 6 białek
· szczypta soli
· 1 szklanka cukru
· 100 g wafelków w czekoladzie typu Prince Polo
· 100 g orzechów włoskich
· 100 g wiórków kokosowych
Białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodawać cukier, aż powstanie gęsta, lśniąca masa. Wafelki i orzech posiekać i razem z wiórkami kokosowymi dodać do białkowej masy – wymieszać. Masę wylać do formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez 40 – 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Masa śliwkowa:
· 380 g domowego musu śliwkowego*
· 3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę namoczyć w 50 ml zimnej wody. Mus śliwkowy podgrzać w garnku, dodać żelatynę, wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić.
Krem maślany:
· 6 żółtek
· 5 łyżek cukru
· 150 g masła
· 3 łyżki ajerkoniaku (opcjonalnie)
Żółtka ubić z cukrem na parze na puszystą masę – ostudzić. Masło utrzeć mikserem i stopniowo dodawać masę żółtkową, do powstanie aksamitnego kremu. Jeśli kremu nie będą jadły dzieci, można dodać ajerkoniak lub inny aromatyczny alkohol.
Dodatkowo do dekoracji:
· polewa z gorzkiej czekolady
· 50 g wafelków w czekoladzie
Biszkopt przeciąć na pół. Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć wystudzony mus śliwkowy, przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć ok. ¾ masy maślanej, przykryć bezowym krążkiem. Boki tortu wysmarować pozostałym kremem maślanym i obłożyć pokrojonymi wafelkami. Wierzch tortu ozdobić polewa czekoladową. Tort chłodzić przed podaniem ok. 3 godziny.
*zamiast musu śliwkowego można użyć gotową frużelinę wiśniową, nie trzeba wówczas dodawać do niej żelatyny.
Smacznego:- )
Tort a’la Prince Polo |
Tort a’la Prince Polo |
Tort a’la Prince Polo |
Ale super wygląda;)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie ;D
OdpowiedzUsuńSam opis sprawia, że człowiek ma ochotę biec do kuchni i je upiec...A zdjęcia nie pomagają w opieraniu się tej pokusie ;)
OdpowiedzUsuń