16 marca 2013

Panettone – włoska babka drożdżowa

babka drożdżowa
Panettone – włoska babka drożdżowa  


Panettone po raz pierwszy jadłam u mojej kuzynki Ani, która przywiozła to ciasto z Włoch. Bardzo zasmakowała mi ta drożdżowa babka - inna od naszych, bardziej wilgotna, delikatna, pomarańczowa z dodatkiem białej czekolady. Oczywiście postanowiłam samodzielnie upiec włoski smakołyk:- ). Tajemnicą Panettone jest jej wielokrotne ugniatanie i wyrastanie, które nadaje ciastu specyficzna strukturę i lekkość. Babka długo pozostaje świeża i smaczna, idealna jest więc na wielkanocny stół.

Składniki:
·       400 g mąki pszennej tortowej
·       15 g drożdży
·       180 ml mleka
·       100 g drobnego cukru pudru
·       1 łyżeczka soli
·       140 g masła
·       1 jajko
·       2 żółtka
·       skórka otarta z 1 pomarańczy
·       1 laska wanilii
·       50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
·       50 g orzechów włoskich
·       50 g posiekanej białej czekolady

Dodatkowo:
·       masło do wysmarowania formy
·       1 łyżka roztopionego masła do posmarowania babki

 Polewa:
·       50 g białej czekolady
·       4 łyżki śmietanki 30%
·       łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji babki

Formę na babkę wysmarować masłem. Jeśli nie posiadacie formy do pieczenia babki użyjcie tortownicy o średnicy 18 – 20 cm. Boki tortownicy o średnicy należy przedłużyć za pomocą 15 cm kołnierza  z papieru do pieczenia .

Drożdże rozkruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru – wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.15 minut. Masło stopić i wystudzić. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyjąć nasiona.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże, cukier, ziarenka wanilii, kandyzowaną skórkę pomarańczową i otartą skórkę z 1 pomarańczy. Następnie dodać lekko roztrzepane jajka i stopione masło. Wyrabiać ciasto do chwili, aż będzie elastyczne, gładkie i zacznie odchodzić od miski.

Ciasto przenieść na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiać przez ok. 7 minut. Włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na godzinę - ciasto powinno podwoić objętość. Takie wyrabianie i wyrastanie powtórzyć jeszcze 2 razy.
Do trzeciego wyrabiania dodać posiekaną białą czekoladę i orzechy, po czym ciasto umieścić w formie do babki lub tortownicy - po raz ostatni pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmarować roztopionym i przestudzonym masłem.

Piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC, następnie obniżyć temperaturę do  160ºC i piec ciasto 35 minut. Gdyby wierzch zanadto się rumienił przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić, przykrywając ściereczką. Ciasto zostawić w spokoju na 6 godzin - jest bardzo delikatne i krojenie go od razu może się po prostu nie udać.

Czekoladę  połamać na kawałki dodać śmietanę w temperaturze pokojowej - całość roztopić w kąpieli wodnej. Polewę dokładnie wymieszać i ozdobić nią  babkę.

Panettone udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego;-)

Źródło przepisu: Cynamon i goździki  

najlepsza babka na drożdżach
Panettone – włoska babka drożdżowa  
najlepsza babka drożdżowa
Panettone – włoska babka drożdżowa  

8 komentarzy :

  1. Nigdy nie próbowałam, ale słyszałam o niej wiele dobrego. Twoja wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) Warto poświęcić trochę czasu (bo ta babka jest czasochłonna!)i upec Panettone - to pyszne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyrosła:)u mnie na Wielkanoc babka migdałowa,ale gotowana w tej samej formie od 30 lat:)ale nie potrafię się z nią rozstać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czuję wielki respekt przed wszystkimi drożdżowymi ciastami, tym bardziej cieszy mnie każdy udany wypiek:) Czekam na przepis na babkę migdałową:) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Panettone to super sprawa. Uwielbiam. Bez panettone nie ma świąt....Bożego Narodzenia, zgodnie z tradycją włoską.
    Z pewnością jednak znajdzie się na tę " babę" miejsce na polskim wielkanocnym stole, ja nie pogardzę :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak wiem, że we Włoszech jada się panettone w czasie zimowych Świąt, ale nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu z babką w tle. Natomiast wydaje mi się, że świetnie będzie pasować do naszych tradycyjnych bab drożdżowych, piaskowych, migdałowych, cytrynowych... Pozdrawiam

      Usuń
  5. Choć czytałam już o niej wiele, nie odważyłam się jej jeszcze przygotować... U Ciebie wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jadlam ja pierwszy raz mocno nasaczona rumem.Jest poprostu przepyszna!!Chce ja upiec i sprobowac tez ja mocno nasaczyc ;).Mam nadzieje,ze mi sie uda,bo nie jestem specjalistka od ciast drozdzowych ;).Jak nie wyjdzie,bedziemy w rumie maczac i rumem popijac :D.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń