14 czerwca 2013

Gotowana ryba (belona) z warzywami i sosem koperkowym


Belona z sosem koperkowym
Gotowana ryba (belona) z warzywami i sosem koperkowym
Mąż najlepszy przyniósł do domu dwie dorodne belony. Do tej pory nie jedliśmy tej dziwnej ryby o wydłużonym ciele i szczękach. Z rybnej zdobyczy przygotowałam bardzo lekki, wręcz dietetyczny obiad:- ) Gotowana belona o niebiesko-zielonych ościach, smacznym białym i jędrnym mięsie. Ze względu na kolor ości bardzo łatwo ją wyfiletować, świetnie nadaje się więc dla dzieci. Na szczęście udało mi się przekonać Juniora, aby wyrzucić ości, które niekoniecznie nadają się na naszyjnik i kolczyki dla mamy:- ) Rybę podałam z wiosennymi młodymi warzywami ugotowanymi na parze i sosem koperkowym.

Gotowana ryba:
·       2 belony
·       zielona część pora
·       2 gałązki natki pietruszki
·       3 gałązki koperku
·       2 gałązki selera naciowego
·       1 marchewka
·       1 pietruszka
·       1 łyżka masła
·       sól, pieprz
·       sok z cytryny

Belony oskrobać, oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na kawałki. Ryby skropić sokiem z cytryny i osolić, wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Przygotować wywar warzywny. Warzywa umyć, oczyścić, obrać, włożyć do garnka, zalać ok. 2 l zimnej wody. Dodać łyżeczkę soli i kilka ziaren pieprzu. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 30 minut. Wywar spróbować i ewentualnie doprawić solą.
Ryby przełożyć do garnka, dodać łyżkę masła i  zalać wywarem warzywnym, tak aby całkowicie je przykryć. Gotować od zawrzenia, na małym ogniu przez 15 – 20 minut, aż ryba będzie miękka. Ugotowaną belonę delikatnie wyjąć z wywaru i oddzielić od ości.

Warzywa:
·       pęczek szparagów (500 g)
·       pęczek młodej marchewki (ok. 6 sztuk)

Szparagi i marchew, umyć, obrać, odciąć końcówki. W garnku zagotować wodę i wstawić koszyczek do gotowania na parze. Na sito włożyć szparagi, garnek przykryć pokrywką – gotować ok. 5 minut. Do garnka dołożyć marchewki, ponownie przykryć i gotować 10 – 15 minut do miękkości warzyw (powinny być miękkie ale wciąż jędrne).

Sos koperkowy:
·       1 szklanka wywaru warzywnego + 5 łyżki
·       2 łyżeczki mąki orkiszowej typ 700 (lub mąki pszennej)
·       2 łyżki masła (lub oleju rzepakowego)
·       1 łyżka posiekanej pietruszki
·       ½  - 1 posiekanego pęczka koperku
·       2 żółtka
·       sól, pieprz, odrobina cukru

W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę podsmażać. Do zasmażki wlać szklankę wywaru warzywnego i energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki. Do sosu dodać natkę pietruszki i połowę posiekanego koperku, sól, pieprz, szczyptę cukru – zmiksować. Sos ponownie zagotować. Żółtka wymieszać z 5 łyżkami wywaru warzywnego i dodać do sosu z resztą koperku. Sos chwilę podgrzewać aż ładnie zgęstnieje (nie doprowadzać do wrzenia).

Rybę podawać z warzywami gotowanymi na parze  i sosem koperkowym.  

Smacznego :- )


Ryba z sosem koperkowym
Gotowana ryba (belona) z warzywami i sosem koperkowym

Ryba z warzywami
Gotowana ryba (belona) z warzywami i sosem koperkowym

Gotowana ryba
Gotowana ryba (belona) z warzywami i sosem koperkowym

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz