Tort jabłkowo - orzechowy |
Miałam mały zapas jabłek i chciałam upiec szarlotkę. Jednak moi smakosze zaczęli przerzucać się pomysłami, wysłuchawszy kilku sugestii męża najlepszego i cennych rad Juniora powstał mały pyszny torcik:- ) Orzechowy biszkopt, warstwa prażonych jabłek i krem orzechowy lekko zakrapiany alkoholem – czego chcieć więcej na jesienne popołudnie? I choć nie przepadam za kremami maślanymi to przyznam, że w wersji orzechowej bardzo mi smakował. A szarlotka? Cóż, jeszcze przyjdzie czas na ciasta z jabłkami:- )
Składniki na biszkopt:
· 3
białka
· 3
żółtka
· szczypta
soli
· 80 g cukru
· 1
cukier waniliowy
· 20 g (2 łyżki) zmielonych
orzechów włoskich *
· 80 g mąki orkiszowej typ 700
· ½
łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Dno
formy o średnicy 18 cm
wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić z solą na sztywną
pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie bardzo
gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać żółtka, wszystko dobrze
zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy w dwóch
porcjach. Mąkę wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę
przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku 20 – 25 min, do tzw. suchego
patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i
wystudzić.
Masa jabłkowa:
· 2
jabłka
· 2
łyżki cukru
· 4
łyżki wody
· 1
łyżka żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki wody
Jabłka umyć, obrać ze skórki,
pokroić w ok. 2 cm
kostkę. Owoce wrzucić do garnka dodać 4 łyżki wody i cukier. Jabłka gotować na
małym ogniu aż zmiękną tak aby zachowały kształt. Wystudzić. Do prażonych
jabłek dodać rozpuszczona żelatynę, wymieszać.
Krem orzechowy:
· 125 g masła w temperaturze
pokojowej
· 2
jaja
· 4
łyżki cukru
· 1
cukier waniliowy
· 5
łyżek zmielonych orzechów włoskich*
· 1
łyżeczka kawy rozpuszczalnej (lub inki)
· 2
łyżki aromatycznego alkoholu (np. koniaku)
Kawę rozpuścić w łyżce gorącej
wody. Jaja dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i ubić z cukrami na puszystą,
gęstą pianę. Masło ubić na puszystą masę i stopniowo dodawać masę jajeczną. Do
kremu dodać zmielone orzechy, alkohol i rozpuszczona kawę.
Dodatkowo:
· 2
– 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich*
· czekoladowe
listki
· kolorowe
cukrowe kuleczki
Orzechowy biszkopt podzielić na
trzy blaty. Wokół pierwszej części zapiąć obręcz tortownicy i wyłożyć masę
jabłkową, przykryć drugim blatem. Wyłożyć ½ kremu orzechowego i trzeci blat. Ciasto chłodzić
ok. 30 minut. Tort wyjąć z formy i pozostałym kremem ozdobić boki i wierzch. Boki
obsypać mielonymi orzechami włoskimi, wierzch ozdobić czekoladowymi listkami i kolorowymi
cukrowymi kulkami.
*jeśli sami mielicie orzechy
warto je wcześniej uprażyć na suchej patelni, będą wówczas bardziej aromatyczne
i lekkostrawne
Smacznego:- )
Tort jabłkowo - orzechowy |
Tort jabłkowo - orzechowy |
Tort jabłkowo - orzechowy |
Szarlotka jest dobra, ale czemu nie zjeść jabłek w innej postaci? Twój torcik wygląda obłędnie, chętnie bym go spróbowała i coś czuję, że na jednym kawałku by się nie skończyło ;))
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:) I powiedz mi skąd wiedziałaś, że jeden kawałek to za mało? :)
UsuńWspaniały torcik! Pięknie wykonane ciasto i zdjęcia również!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, ze zdjęcia Ci się podobają:)
UsuńTo jest zdecydowanie wypasiona wersja szarlotki ;) Wspaniały ten torcik :)
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki:) zdecydowania to ekskluzywna wersja jabłecznika;)
UsuńZaczęłam przeglądać Twoje wpisy na pierwszej stronie i tak mnie torcik zauroczył, że dalej nie doleciałam ;D Przecudowny ;))
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za dobre słowo:) proponuję jeszcze poszperać, może znajdzie się jeszcze coś ciekawego;)
UsuńBrzmi bardzo apetycznie i zachęcająco :) Przepis do wypróbowania :*
OdpowiedzUsuńbiszkopt z trzech jajek podzieliłaś na trzy części???? no to jesteś cudotwórcą.
OdpowiedzUsuńProszę zwrócić uwagę, że jest to przepis na biszkopt do tortownicy o średnicy 18 cm. Zapewniam, że to nie cud tylko odpowiednie proporcje :)
Usuń