Cytrynowa szarlotka orkiszowa |
Jakoś w tym roku mało u mnie ciast z jabłkami, szybko postanowiłam to zmienić i przedstawiam Wam przepis na cytrynową szarlotkę z mąki orkiszowej. Szarlotka, jak to szarlotka najsmaczniejsza jeszcze ciepła pierwszego dnia, cudownie smakowała z bita śmietana:- ) Cisto wygląda uroczo, a jeśli ozdobicie je dodatkowo listkami ulepionymi z ciasta, na pewno będzie ozdobą rodzinnego spotkania. Cytrynowa szarlotka nie jest skomplikowana jednak potrzebuje dwugodzinnego odpoczynku w lodówce, więc konieczny jest spory zapas czasu na jej przygotowanie. Miłego pieczenia:- )
Składniki na kruche ciasto:
·
350 g maki orkiszowej 700 (lub pszennej)
·
150 g mąki razowej orkiszowej (lub pszennej)
·
250 g masła
·
150 g cukru
·
cukier waniliowy
·
½ łyżeczki proszku do pieczenia
·
1 żółtko
·
1 jajko
·
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
·
skórka otarta z ½ cytryny
·
szczypta soli
Jabłka:
·
1 kg jabłek
·
1 łyżeczka zmielony cynamon (lub więcej wg. uznania)
·
1 opakowanie cukru waniliowego
·
skórka otarta z ½ cytryny
Dodatkowo:
·
1 białko - tylko do posmarowania ciasta
Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć
gniazda nasienne. Włożyć do miski wymieszać z cukrem waniliowym, skórką z cytryny i
cynamonem. Odstawić na 2 godziny do lodówki i ewentualnie odsączyć z soku.
Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko,
żółtko, cukier, śmietanę, skórkę z cytryny i sól. Ciasto zagnieść, wyrobić.
Połowę ciasta wyłożyć na spód formy na tartę lub tortownicę o średnicy 26 cm.
Drugą część owinąć w folię spożywczą. Obie części ciasta włożyć do lodówki na 2 godziny.
Po schłodzeniu ciasto w formie ponakłuwać
widelcem i posmarować roztrzepanym białkiem, podpiec w temperaturze 160ºC przez
15 – 20 minut.
Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka,
ściśle, jedno obok drugiego, przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, wierzch
wysmarować białkiem. Piec jeszcze 60 minut w temperaturze 160ºC.
Podawać oprószoną cukrem pudrem z lodami
waniliowymi lub bitą śmietana.
Smacznego :-)
Cytrynowa szarlotka orkiszowa |
Cytrynowa szarlotka orkiszowa |
Cytrynowa szarlotka orkiszowa |
Wygląda bardzo smakowicie, nie robilam ciast z mąki orkiszowej, ale zachęciłaś mnie. Robiłam z Twojego przepisu ciasteczka amaretti, pychota!
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda! uwielbiam szarlotki a ten przepis z wielką chęcią zapiszę i odtworzę u siebie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała, wygląda rozkosznie i rzeczywiście jest ozdobą stołu :)
OdpowiedzUsuńIDEALNE na jesienne chandry!
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje....mmmm i pachnie.
Serdeczności!!!!
Tapenda
Z ostatniej chwili, właśnie został zjedzony ostatni kawałek szarlotki. Pyszna i śliczna! Pozdrawiam i dziekuję :-)
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi, że korzystasz z moich przepisów:) Dziękuję za zaufanie i oczywiście zachęcam do wypróbowania wszystkich receptur;)
Usuń