25 listopada 2014

Kawior z bakłażana

Bardzo lubię szukać inspiracji kulinarnych na wegetariańskich stronach. Można tam znaleźć cudowne przepisy na bardzo smaczne rarytasy. Jednym z nich jest kawior z bakłażana. Mogłabym go jeść codziennie i przyznam, że już dawno nic mi tak nie smakowało :- ) Ten warzywny kawior idealnie smakuje z razowym chlebem lub jako dodatek do  wytrawnych naleśników. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce kiedy dobrze się przegryzie. Jeśli macie w lodówce bakłażana, nie czekajcie, tylko  szybko przygotujcie tę pastę:- )

Składniki:
  • 1 duży bakłażan
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz cytrynowy

W rozgrzanym piekarniku do 200ºC upiec bakłażana owiniętego w folię aluminiową, przez 25 – 30 minut. Upieczonego bakłażana ostudzić i pokroić w drobną  kostkę. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, koperek , szalotkę i czosnek. Całość wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:- )

Wartość odżywcza 100 g - 142,4 kcal 
białko - 1,98 g
tłuszcz - 12 g
Węglowodany - 8,8 g w tym błonnik 3g

1 porcja 20g - 28 kcal

Źródło przepisu: Jadłonomia 


 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz