Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami |
Roladki z piersi kurczaka nie tylko dobrze smakują, ale też świetnie wyglądają. Tym razem owinęłam je szynka parmeńską, a do środka wrzuciłam szpinak, suszone pomidory i ser typu feta. Roladki są aromatyczne, miękkie i soczyste. Można podać je na gorąco z ulubiona sałatka lub z gotowanymi warzywami. Jeśli nie zjecie całej porcji na obiad nie przejmujcie się, roladki bardzo dobrze smakują także na zimno jako dodatek do kanapek :- )
Roladki z kurczaka ze szpinakiem |
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 10 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej ewentualnie boczku)
- 2 garści świeżego szpinaku
- ok. 10 – 12 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- 4 plastry sera typu feta
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju
Każdą
z piersi oczyścić z chrząstek i błon. Filet z kurczaka przekroić w poprzek, ale
tak aby nie przeciąć go na pół. Mięso rozłożyć (jak książkę), włożyć pomiędzy
warstwy folii spożywczej i delikatnie rozbić tłuczkiem, nadając jej kształt
prostokąta.
Szynkę
parmeńską rozłożyć na arkuszu folii w kształcie prostokąta. Ułożyć na niej
rozbitą pierś, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć pieprzem i odrobiną soli (uważać żeby mięso nie było
zbyt słone, słona jest szynka i feta). Na wierzchu ułożyć szpinak, suszone
pomidory i ser feta. Całość ciasno zwinąć w roladę. Roladę posmarować odrobiną
oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
Mięso
pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C, a kolejne 20 – 25 minut w obniżonej
temperaturze do 180°C. Po upieczeniu zostawić roladę w wyłączonym piekarniku na
około 10 minut.
Roladę
kroić w plastry, podawać na gorąco z ulubioną sałatką lub na zimno jako dodatek
do kanapek.
Smacznego
:- )
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami |
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami |
Pięknie się prezentują :) W sam raz na elegancki obiad dla gości
OdpowiedzUsuńRobiliśmy i są kapitalne. Bardzo udane połączenie smaków .
OdpowiedzUsuń