11 kwietnia 2016

Racuchy drożdżowe z jabłkami

racuchy orkiszowe
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Tym razem na życzenie chłopaków upiekłam racuchy drożdżowe. Pyszne, puszyste, pachnące cytrynowo, pełne rozpływających się w ustach jabłek. Do przygotowania użyłam białej mąki orkiszowej, bo taka akurat miałam pod ręką, ale będą pysznie smakować także upieczone na zwykłej mące pszennej. Zamiast jabłek możecie swoich ulubionych owoców: jagód, śliwek, gruszek, moreli. Ciekawa jestem czy też lubicie  takie racuchy :- )

Składniki:
  • 2 jabłka
  • łyżka soku z cytryny
  • 300 g białej mąki orkiszowej (lub pszennej mąki tortowej)
  • 300 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ½ - 1 łyżeczki skórki startej z cytryny

Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do podania racuchów

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. W mące zrobić wgłębienie, wsypać drożdże i cukier. Mleko lekko podgrzać (powinno być ciepłe ale nie gorące).Połowę mleka wlać do wgłębienia z drożdżami. Miskę przykryć lnianą ściereczka i odstawić na około 20 minut.

Do mąki wlać resztę mleka, dodać jajko, skórkę cytryny – całość dokładnie wymieszać widelcem lub mikserem na małych obrotach. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Owoce pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.

Jabłka dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać małe porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem, z kwaśna śmietaną lub karmelizowanymi owocami.

Smacznego:- )


racuszki
Racuchy drożdżowe z jabłkami

jabłka w cieście
Racuchy drożdżowe z jabłkami

racuchy jabłkowe
Racuchy drożdżowe z jabłkami

2 komentarze :