14 lutego 2018

Różowe risotto z pieczonymi burakami

Różowe risotto z pieczonymi burakami
Dziś musi być różowo :- ) Na walentynkowy obiad podałam lekkie, różowe risotto z pieczonymi burakami. Kremowe, rozpływające się w ustach, zaskakujące kolorem i smakiem. Romantyczne serduszka, kieliszek dobrego wina… Tak niewiele potrzeba, żeby wprowadzić miłą atmosferę i uśmiech na twarzy ukochanej osoby.  Życzę Wam, żeby każdy dzień był tak radosny, pełen małych niespodzianek i niespiesznych obiadów. Pozostaje tylko włączyć ulubioną muzykę i poczekać na deser :- )

 Jak zrobić różowe risotto z pieczonymi  burakami?

Składniki:

  • 2 średnie upieczone buraki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g ryżu do risotto
  • 1 łyżka listków tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego tymianku)
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • ½ szklanki soku z buraka
  • około 2 – 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 łyżka masła
  • 50 g tartego sera bursztyn (lub innego twardego np.: parmezanu)

Dodatkowo:
  • świeży tymianek lub natka pietruszki
  • kilka kawałków gorgonzola


Cebulę pokrojona w kostkę zeszklić na patelni na oliwie. Dodać pokrojony w plasterki czosnek  smażyć jeszcze 2 minuty.

Wsypać ryż, chwilę smażyć mieszając od czasu do czasu, aż nasiąknie tłuszczem i zrobi się lekko szklisty. Dodać czerwone wino, wymieszać, poczekać aż ryż wchłonie cały płyn, alkohol odparuje. Dolać sok z buraka i ponownie poczekać aż ryż go wchłonie.  Proporcjami (po ok. 100 ml) dodawać bulion i często mieszać ryż. Gotować ok. 20 minut na małym ogniu, uzupełniając płyn zawsze, kiedy zostanie wchłonięty przez ziarenka

Kiedy ryż się gotuje buraki obrać pokroić w plasterki i wykrawaczką do pierniczków wyciąć małe serca. Jeśli nie chcecie tak spektakularnego efektu, buraki wystarczy pokroić w kostkę.

Kiedy ryż będzie już miękki, ale nierozgotowany, dodać buraczane serca, tymianek i wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia, dodać starty ser bursztyn oraz pozostałe masło - wymieszać. Risotto doprawić solą i pieprzem.

Przed podaniem risotto posypać listkami tymianku lub zielonej pietruszki oraz kilkoma kawałkami sera o intensywnym smaku np. gorgonzola.

Smacznego:- )
 
Różowe risotto z pieczonymi burakami
Różowe risotto z pieczonymi burakami


                              

3 komentarze :

  1. Uwielbiam dodatek buraków w risotto. Ja najczęściej dodaję kozi ser, muszę spróbować tego z niebieską pleśnią następnym razem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności i tak świetnie wygląda ten przysmak :)
    Zapraszam do mnie:
    BLOG

    INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń