6 lutego 2018

Zupa cygańska

Zupa cygańska
Ostra, rozgrzewająca zupa cygańska w sam raz na zimowy obiad. Można ją naprawdę szybko ugotować i nasycić całą rodzinę. Przepis na zupę z dodatkiem podsmażonego boczku, papryki i  pomidorów widziałam już na wielu blogach. Bardzo lubię zupy a zgłasza uwielbiam je gotować zimą więc postanowiłam i ja jej spróbować. Zasmakowała wszystkim  i teraz obok zupy meksykańskiej to jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych dań. Gotuję ją często, zwłaszcza kiedy mam pod ręką domowy rosół. Dlaczego nazwana jest zupą cygańską? Nie mam pojęcie, ale nazwa nie ma większego znaczenie kiedy zupa pysznie smakuje i rozgrzewa.
Zupa cygańska

Jak ugotować zupę po cygańsku?

Składniki:
  • 1 ½ l rosołu
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ - 1 papryczka chili
  • 1 marchew
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego (lub pomidory z puszki)
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • ewentualnie 1 łyżeczka cukru


 Do dekoracji:
  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki


Zupa cygańska

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Marche zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki i marchew zalać bulionem i gotować na małym ogniu.

Kiedy gotują się warzywa wędzony boczek, kiełbasę śląską, cebulę pokroić w kostkę,  wrzucić na zimną patelnię i podsmażać aż wytopi się tłuszcz. Dodać posiekaną cebule i czosnek pokrojony w plasterki. Podsmażać, aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekane i oczyszczone z pestek chili oraz słodka paprykę (ilość ostrej papryki należy dodać wg uznania w zależności czy wolicie bardziej czy mniej ostrą zupę). Warzywa chwilę dusić tak aby apryka lekko zmiękła. Jeśli to konieczne można całość podlać kilkoma łyżkami bulionu. Na koniec dodać koncentrat i wszystko dobrze połączyć.

Zawartość  patelni przełożyć do garnka z ziemniakami. Zupę doprawić do smaku majerankiem, solą, pieprzem i ewentualnie cukrem - doprowadzić do wrzenia. Gotować  na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Zupę można zabielić kwaśna śmietaną ale ja wolę podać śmietanę (lub gesty jogurt) osobno a zupę przed podaniem posypać natką pietruszki.

Smacznego :- )

Zupa cygańska

                              

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...