Muffiny jabłkowo - orzechowe |
Lubię piec muffiny, są proste do wykonania i nie wymagają zbyt wiele czasu. Te jabłkowo – orzechowe muffiny są idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Wilgotne, orzechowe z kawałkami owoców i wyczuwalnym cynamonem. Uroku dodają im kwiaty z plasterków jabłka.
Składniki na 18 babeczek:
· 1
szklanka orzechów laskowych
· 1
szklanka brązowego cukru
· 2
½ szklanki mąki pszennej
· 2
łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta
soli
· 90 g oleju
· 2
jajka
· 1
jogurt
· 180
ml mleka
· 2
duże jabłka
· 1
mniejsze jabłko
· 1
łyżeczka cynamonu
· 2
łyżki cukru
Jabłka umyć i osuszyć. Dwa jabłka
obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać 2
łyżki cukru i cynamon – dokładnie wymieszać. Trzecie, mniejsze jabłko pokroić na
bardzo cienkie plasterki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC. Formę na
muffiny posmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. Do jednej miski wsypać
orzechy, mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sól i wymieszać. Do
drugiej miski wbić jajka, olej, jogurt, mleko – wymieszać. Wlać płynne
składniki do miski z sypkimi składnikami, lekko wymieszać, tylko do połączenia
składników i dodać jabłka.
Formę napełnić do 4/5 wysokości. Na wierzchu każdej babeczki
ułożyć po plasterku jabłka i lekko docisnąć do ciasta. Wstawić do piekarnika i
piec przez 20 – 25 minut, aż babeczki wyrosną i będą złocisto – brązowe, a
jabłka na wierzchu – lekko zrumienione (do "suchego patyczka").
Wyjąć z piekarnika i ostudzić na
kratce.
Smacznego:- )
Muffiny jabłkowo - orzechowe |
Muffiny jabłkowo - orzechowe |
Te jabłuszka na wierzchu wyglądają cudnie - z pewnością wypróbuję ten patent :)
OdpowiedzUsuńCudowne! A ten plaster jabłka na nim, to taka przysłowiowa kropka nad "i" - świetne!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za przyłączenie się do akcji Orzechowy Tydzień :) Pozdrawiam!