13 listopada 2012

Muffiny jabłkowo - orzechowe


Muffiny jabłkowo - orzechowe 
Lubię piec muffiny, są proste do wykonania i nie wymagają zbyt wiele czasu. Te jabłkowo – orzechowe muffiny są idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek.  Wilgotne, orzechowe  z kawałkami owoców i wyczuwalnym cynamonem. Uroku dodają im kwiaty z plasterków jabłka.

Składniki na 18 babeczek:

·       1 szklanka  orzechów laskowych
·       1 szklanka brązowego cukru
·       2 ½ szklanki mąki pszennej
·       2 łyżeczki proszku do pieczenia
·       szczypta soli
·       90 g oleju
·       2 jajka
·       1 jogurt
·       180 ml mleka
·       2 duże jabłka
·       1 mniejsze jabłko
·       1 łyżeczka cynamonu
·       2 łyżki cukru

Jabłka umyć i osuszyć. Dwa jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać 2 łyżki cukru i cynamon – dokładnie wymieszać. Trzecie, mniejsze jabłko pokroić na bardzo cienkie plasterki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC. Formę na muffiny posmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. Do jednej miski wsypać orzechy, mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sól i wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, olej, jogurt, mleko – wymieszać. Wlać płynne składniki do miski z sypkimi składnikami, lekko wymieszać, tylko do połączenia składników i dodać jabłka.
Formę napełnić do 4/5 wysokości. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć po plasterku jabłka i lekko docisnąć do ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 – 25 minut, aż babeczki wyrosną i będą złocisto – brązowe, a jabłka na wierzchu – lekko zrumienione (do "suchego patyczka").
Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Smacznego:- )

Muffiny jabłkowo - orzechowe 

Muffiny jabłkowo - orzechowe 

2 komentarze :

  1. Te jabłuszka na wierzchu wyglądają cudnie - z pewnością wypróbuję ten patent :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! A ten plaster jabłka na nim, to taka przysłowiowa kropka nad "i" - świetne!
    bardzo dziękuję za przyłączenie się do akcji Orzechowy Tydzień :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń