15 lutego 2013

Pęczotto z soczewicą i czarniakiem w chrupiącej panierce

Pęczotto z soczewicą i czarniakiem w chrupiącej panierce
Nasze ulubione połączenie kasza i ryba. Tym razem pęczak z soczewicą i fasolką szparagową – smaczne i pożywne połączenie. Do tego czarniak – ryba z rodziny dorszowatych podana w bardzo chrupiącej panierce. Zamiast czarniaka (nazwa zupełnie nie zachęca do zakupu, choć mięso tej ryby jest soczyste i delikatne) można oczywiście użyć innej ulubionej ryby.

Jak zrobić pęczotto z soczewicą i rybą w chrupiącej panierce?

Składniki:
·       150 g zielonej fasolki szparagowej
·       2 łyżki zielonej cebuli
·       ok. 10 cm kawałek białej części pora
·       2 łyżki oleju
·       5 łyżek pęczaku
·       2 łyżki soczewicy zielonej
·       450 – 500 ml bulionu
·       ½ pęczka pietruszki
·       sól, pieprz

Ryba w panierce:
·       4 kawałki fileta z czarniaka
·       sok z cytryny
·       4 łyżki płatków owsianych
·       3 łyżki złotego lnu
·       8 łyżek płatków kukurydzianych
·       sól, biały pieprz
·       jajko
·       masło klarowane lub olej do smażenia

Zieloną fasolkę szparagową pociąć na kawałki i ugotować na parze.

Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki i wrzucić na patelnię na lekko rozgrzane 2 łyżki oleju – warzywa zeszklić. Dodać kaszę i soczewicę, chwilę smażyć aż kasza wchłonie cały tłuszcz. Dodać część wywaru warzywnego, wymieszać, przykryć pokrywką. Dalej postępować jak podczas przygotowywania klasycznego risotta. Porcjami dodawać wywar lub bulion mieszać przykrywać gotować do momentu wchłonięcia płynu przez kaszę. Wszystko powtarzać do momentu, aż kasza będzie ugotowana ale nierozgotowana. Jeśli zabraknie wywaru dodać wody. Do gotowego pęczotto dodać fasolkę szparagową – wymieszać.

W czasie kiedy gotuje się pęczotto przygotować rybę. Filety z czarniaka umyć, osuszyć skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i białym pieprzem. Płatki owsiane wymieszać z rozgniecionymi płatkami kukurydzianymi. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami wody. Rybę obtoczyć w jajku i w panierce, kłaść na patelnie z rozgrzanym masłem klarowanym i smażyć na średnim ogniu w zależności od wielkości porcji, aż czarniak pięknie się zarumieni.

Pęczotto podawać z rybą, obsypaną natką pietruszki.

Smacznego:- )

Pęczotto z soczewicą i czarniakiem w chrupiącej panierce

Pęczotto z soczewicą i czarniakiem w chrupiącej panierce

Pęczotto z soczewicą i czarniakiem w chrupiącej panierce

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz